Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 302495 | Landschappelijk element

Zomerlinde bij kruispunt

Molenberg (Diest)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) bevindt zich in Deurne op een kruispunt van wegen ten oosten van de dorpskern. De straat en de omgeving kregen de naam Molenberg als verwijzing naar de windmolen die ten zuidenoosten van de zomerlinde stond. In de volksmond wordt deze boom ‘de trots van de Molenberg’ genoemd.


ID: 306987 | Bouwkundig element

Mouterij Cuypers

Peetersstraat 15-19 (Diest)
De mouterij Cuypers is de laatste overgebleven zelfstandige mouterij van Diest (stilgelegd halfweg de jaren 1990). De mouterij evolueerde tussen 1880 en 1977 uit de achterliggende bijgebouwen van de panden Peetersstraat 11-13 tot een indrukwekkend en waardevol industrieel ensemble.


ID: 41810 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Webbekomstraat 113 (Diest)
Eenvoudig gebouw dat een toren, een beuk van drie traveeën en een polygonaal koor omvat. Classicistisch geheel van baksteen en arduin, op een sokkel van ijzerzandsteen.


ID: 301779 | Bouwkundig element

Grote Markt met omgeving

Admiraal Ronarchstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Markt, Konijnenstraat, Koning Albertstraat, Sint-Niklaasstraat, Torenstraat, Van Pouckestraat, Vrijheidsplein (Diksmuide)
De Grote Markt is een groot rechthoekig, gekasseid marktplein dat de kern van de kleine stad Diksmuide vormt. De meest verzorgde en architecturaal uitgewerkte wederopbouwpanden vindt men aan de Grote Markt en de aanpalende hoofdstraten.


ID: 301785 | Bouwkundig element

Handzamevaart met omgeving

Alleyepad, Beerstblotestraat, Begijnhofstraat, De Breyne Peellaertstraat, Grauwe Broedersstraat, Grote Dijk, Kleine Dijk, Kwadestraat, Oostendestraat, Sint-Niklaasstraat, Vaartstraat, Vismarkt (Diksmuide)
Een gedeelte van de Handzamevaart, met aansluitend de Vismarkt en omgeving, te Diksmuide, is beschermd als stadsgezicht.


ID: 302565 | Bouwkundig element

Kerkdorp Nieuw-Stuivekenskerke

Kasteelhoevestraat, Stuivekenskerkestraat, Viconiastraat (Diksmuide)
Stuivekenskerke is vandaag een landelijk dorp met zeer verspreide hoevebouw en drie kleine bewoningskernen.


ID: 302506 | Landschappelijk element

Begijnenborrebos

Dilbeek, Itterbeek, Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek)
Het Begijnenborrebos behoort tot de rijkste en best ontwikkelde hellingsbossen uit het centrale gedeelte van Brabant.


ID: 71135 | Bouwkundig element

Windmolen De Wachter

Heilderveld (Dilsen-Stokkem)
Molen De Wachter, gebouwd in 1871, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen). De molen maakt deel uit van een landelijke omgeving, waarbij kerk, kasteel en molen de historisch gegroeide visuele bakens vormen van het dorpsgezicht Dilsen. Conische bakstenen molenromp op een deels afgegraven, met gras begroeide belt in een weide.


ID: 301053 | Bouwkundig element

Windmolen De Wachter met omgeving

Heilderveld (Dilsen-Stokkem)
De stenen windmolen De Wachter, die werd gebruikt om koren te malen, heeft vier zolders en is gebouwd op een aarden ophoging. De molen is gelegen aan het Heilderveld te Dilsen.


ID: 71406 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Lanklaar en jongensschool

Kruisstraat 7 (Dilsen-Stokkem)
Gemeentehuis en jongensschool, thans woonhuis, gemeentezaal en gemeentelijke bibliotheek. Gebouwd in 1865 en als school in gebruik tot 1957.