Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 8237 | Bouwkundig element

Watermolen Gotegemmolen

Gotegemstraat 1 (Erpe-Mere)
Nog in werking zijnde bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis, voor het eerst vermeld in 1387; in 1808 worden molen en molenaarswoning herbouwd, in 1898 plaatsen van een stoommachine, circa 1900 plaatsen van een geklonken ijzeren bovenslagrad. Molenaarswoning in het verlengde van de molen onder afgewolfd zadeldak.


ID: 8293 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieter in bandenparochie met tuin

Kapelhofstraat 21 (Erpe-Mere)
De pastorie met omgevende tuin horend bij de parochie Sint-Pieterindenbanden dateert uit 1777, maar werd in de loop van de 19de eeuw aangepast. De kern van het pand dateert echter uit de 17de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De ommuurde voortuin is toegankelijk door een overluifelde inrijpoort op bakstenen pijlers.


ID: 8282 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Kerkstraat 4 (Erpe-Mere)
Pastorie met ommuurde tuin. Dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder een schilddak met klokkenruitertje. De gevel werd volgens de 19de-eeuwse smaak aangepast maar herbergt een oudere kern die terug gaat tot 1769.


ID: 8246 | Bouwkundig element

Watermolen Ratmolen

Ratmolenstraat 42 (Erpe-Mere)
Goed bewaarde bovenslagmolen bij de Molenbeek met sluis en ijzeren scheprad. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw op gepikte plint, oudere kern uit de 18de eeuw. Korfboogdeurtje met zandstenen lijst met negblokken. Ten westen, molenaarswoning van anderhalve verdieping en vijf traveeën onder zadeldak, van 1823 volgens de eigenaar.


ID: 8228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Sint-Rochuskapel en tuin

Rooseveltlaan 32 (Erpe-Mere)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1763, aangepast en gerestaureerd in 1904. In 1924 werd op het perceel van de pastorie een kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus. Links aan het huis werd in de 19de eeuw een druivenserre met neogotische inslag bijgebouwd. Het dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak met klokkenruitertje is gelegen in een ommuurde tuin met een inrijpoort. De tuinmuur langs de straatkant werd opgetrokken door architect H. Geirnaert in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 8303 | Bouwkundig element

Watermolen

Ruststraat 10 (Erpe-Mere)
Oude nog werkende korenwatermolen op de Molenbeek. In 1870 verbouwing omschreven als olie- en korenwatermolen; in 1921-22 gedeeltelijk afgebroken: in 1924 veranderd in woning en in 1953 verenigd met aanpalend magazijn. Ensemble van bakstenen gebouwen onder zadeldaken met rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Achterpuntgevel van het dwarsgebouw voorzien van houten bebording.


ID: 8273 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Annastraat 2 (Erpe-Mere)
De neoclassicistische pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1803 en uitgebreid in 1863 en 1892. De tuin werd aangelegd in 1863 en vormt met zijn landschappelijke aanleg een integraal onderdeel van de pastorie. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met klokkenruitertje.


ID: 8245 | Bouwkundig element

Watermolen Ten Broeck

Wilgendries 4 (Erpe-Mere)
Bovenslagmolen op de Molenbeek met ijzeren scheprad en sluis, reeds vermeld in 1571. Molen van één bouwlaag en twee traveeën onder steil zadeldak, uit de 19de eeuw met oudere kern. Molenaarswoning in het verlengde van de molen; dubbelhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.


ID: 13009 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius a Paulo-Horendonk met kerkhof

Dreveneind 2 (Essen)
Moderne gotische kerk naar ontwerp van architect Eduard Van Ballaer, gewijd in 1953. Aansluitend een kerkhof.


ID: 13011 | Bouwkundig element

Oude Pastorie

Essendonk 3 (Essen)
Van het omgrachte en ommuurde gebouwencomplex rest nog het noordelijk deel. Het is toegankelijk via een boogbrug aan de oostzijde. In de zuidoosthoek bevindt zich een polygonaal torentje onder een naaldspits van leien.