Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 12948 | Bouwkundig element

Fort 5

Jacob de Roorestraat (Edegem)
Fort 5 maakt deel uit van de Brialmontvesting – de fortengordel rond Antwerpen, opgericht in de 19de eeuw.


ID: 12998 | Bouwkundig element

Pastorie Hof ter Elst

Terelststraat 69 (Edegem)
Neoclassicistisch burgerhuis, grotendeels uit het vierde kwart van de 19de eeuw met kern uit het derde kwart van de 17de eeuw; gelegen in ommuurd domein.


ID: 130867 | Landschappelijk element

Knoteikenrij bij Groot Goed

Bus (Eeklo)
De bomenrij bestaande uit (op het moment van de bescherming in 2013) vijf knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat in een dreef aan de oostzijde van het erf van het Groot Goed, ook gekend als de Huysmanshoeve, langs de weg Bus ten noorden van Eeklo.


ID: 130823 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij Congregatiezaal voor arbeiders

Kaaistraat 32 (Eeklo)
De bruine beuk bevindt zich in de tuin van het wijkcentrum De Kring, gelegen in een binnenblok met toegang aan de Kaaistraat. Het wijkcentrum werd oorspronkelijk opgericht als congregatiezaal voor de arbeiders te Eeklo. De bruine beuk in de binnentuin is mogelijk nog een relict van de vroegere tuin bij het herenhuis van de familie Van Waesberghe.


ID: 300443 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten

Kerkplein, Kerkstraat, Markt, Patersstraat, Prinsenhofstraat, Stationsstraat, Zilverstraat (Eeklo)
In de tweede helft van de 19de eeuw kende Eeklo een vernieuwde welvaart door de uitbreiding van de textielindustrie. Deze welvaart had een impact op de bouwactiviteit in de stad en wordt aldus weerspiegeld in het stadsbeeld van deze periode.


ID: 47903 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door V. Lievens

Koning Albertstraat 62 (Eeklo)
Het burgerhuis werd gebouwd in opdracht van notaris Albrecht Schoutteet-Dhuyvetter, kort na zijn aankoop in 1930 van twee bebouwde percelen. Reeds in 1933 werd het huis aangekocht door de dokter Michel Bafort.


ID: 135230 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.


ID: 300891 | Bouwkundig element

Dorpskern Aaigem

Aaigemdorp, Griet, Ratmolenstraat (Erpe-Mere)
De dorpskern van Aaigem wordt gedomineerd door de parochiekerk gewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Leonardus en de bijhorende pastorie. De aanwezige boerenwoningen en hoeve het Kloosterhof getuigen van het vroegere agrarische karakter van het dorp.


ID: 8252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaas en Laurentiusparochie met tuin

Aaigemdorp 105 (Erpe-Mere)
Deze pastorie werd opgericht in 1789 en uitgebreid in de jaren 1854-55. De ommuring dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. De huidige pastorie is de laatste ontwikkelingsfase binnen de ononderbroken aanwezigheid van een pastoreel huis te Aaigem sinds 1567. Pastorie met ommuurde achter- en voortuin en overluifelde poort waarvan de stijlen uitgewerkt werden als gedrongen Toscaanse pilasters. Dubbelhuis met zeven traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met dakruiter.


ID: 300773 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Aaigemdries

Aaigemdries 7, Landries 5 (Erpe-Mere)
De Aaigemdries binnen het gelijknamig gehucht te Erpe-Mere is een goed bewaard relict van een gemene en/of gemeentelijke weidegrond ten voordele van de ingezetenen van de gemeente en/of van het gehucht. Deze driessite is vermoedelijk ontstaan tijdens de eerste ontginningen in de middeleeuwen. De landelijke bebouwing rond de “Dries” is steeds sterk bepalend geweest voor zijn oorspronkelijk en huidig karakter en verhoogt in sterke mate de eigenheid van de dries. De nog bewaarde hoeves bevinden zich aan de Landries (nummer 5) en de Aaigemdries (nummer 7). In de onmiddellijke nabijheid van de hoeve Aaigemdries 7 staat, tussen drie linden, een calvarie.