Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 301536 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annaplein met omgeving

Brabantdam, Filips van Arteveldestraat, Groene Ooie, Keizer Karelstraat, Lange Violettestraat, Nieuwebosstraat, Sint-Annaplein, Zuidstationstraat (Gent)
Het vroegere landelijk karakter van de Overschelde en de zogenaamde Hoye werden, na de aanleg van het Zuidstation in 1837, omgevormd tot een moderne stadswijk, door middel van brede lijnrechte straten verbonden met de oude stadskern en voornamelijk convergerend in het Jacob Van Arteveldeplein, sinds 1981 Sint-Annaplein genaamd. Het vierhoekig plein, zou tussen 1841-1845 ontworpen zijn door L. Roelandt, de toenmalige stadsarchitect. Het centrale gedeelte van het plein werd ingericht als een openbare groenzone met paden en met bomen en struiken beplante perken.


ID: 300928 | Bouwkundig element

Winkelgalerij Vanderdoncktdoorgang

Brabantdam 98-100, Pieter Vanderdoncktdoorgang 1-12, 14-16, Vlaanderenstraat 113-115 (Gent)
De Vanderdoncktdoorgang werd door Pieter Jan Vander Donckt gebouwd naar ontwerp van architect Louis Eijkens in 1846-52 en werd in 1886 doorgetrokken tot de Vlaanderenstraat, naar ontwerp van Ernest Leclerc.


ID: 26444 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vilain

Braemkasteelstraat (Gent)
Het kasteel Vilain, in de volksmond ook zogenaamd kasteel Rattendale, ligt in een sinds enkele jaren voor het publiek opengesteld park met grotendeels behouden buitenste omwalling, bijgenaamd de Paardewal, deels gedempt in 1905.


ID: 20847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van de clarissen-urbanisten

Brandstraat 3, Oude Houtlei 122-124 (Gent)
Het oorspronkelijke klooster van de clarissen-urbanisten, later recollettenklooster vanaf 1840, vormt een relict voor de monastieke geschiedenis van een in oorsprong grote oude bedelorde die een zeer vroege stichting circa 13 de eeuw kende te Gent. Het klooster werd midden 19de eeuw door de minderbroeders aangepast en uitgebreid onder architect Frans Steyaert, met respect voor de originele structuur en indeling van de oorspronkelijke kloosterbouw uit 1687-88.


ID: 26211 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Broecke en omgeving

Broekkantstraat 19-25 (Gent)
Hof ten Broecke, reeds vermeld in 1375 en eigendom van de pitantie of infirmerie van de Sint-Pietersabdij. Ook Invalidenhof genoemd. Ten westen, woonhuis met verankerde erfgevel op gepikte plint, zeven traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Ten oosten en zuiden van het erf L-vormig volume met voormalige stallen en schuur; een melkhuisje ten noorden aan de straat. Bebost tuinperceel aansluitend bij de beekvallei ten zuiden.


ID: 20456 | Bouwkundig element

Herenhuis Hotel Reylof

Brouwersstraat 21, Hoogstraat 36 (Gent)
Herenhuis in Lodewijk XIV-stijl met dienstwoningen en achteruitgang in de Brouwersstraat, geschikt rondom een geplaveide binnenplaats. Ontpleisterde zandstenen voorgevel met oorspronkelijk acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen, volgens bouwaanvraag daterend van 1724.


ID: 24570 | Bouwkundig element

Metselaarshuis

Cataloniëstraat 1, Sint-Niklaasstraat 2-6, 6A-C (Gent)
Het Metselaarshuis is in oorsprong een 13de-eeuwse stadswoning, waarvan de achter- en zijgevels waren opgetrokken in onregelmatige stukken Doornikse kalksteen. De voorgevel werd in 1526 vervangen door een zandstenen parement in laatgotische stijl. De voorgevel werd grotendeels heropgebouwd bij de restauratie in de jaren 1980.


ID: 18206 | Bouwkundig element

Woning R. Van Damme

Congreslaan 19 (Gent)
Burgerhuis met gecementeerde voorgevel in art-decostijl naar ontwerp van Jules Lippens uit 1928.


ID: 18205 | Bouwkundig element

Architectenwoning Jules Lippens

Congreslaan 4 (Gent)
Het voormalig woonhuis van architect Jules Lippens werd ontworpen in een vrij zakelijke baksteenarchitectuur geïnspireerd door de Nederlandse architect Dudok en dateert volgens de bouwaanvraag van 1928.


ID: 20221 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Toevlucht van Maria

Coupure 267-271, 275 (Gent)
Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd in 1875 ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens. Sober bakstenen gebouw in neogotische stijl, refererend aan de 13de-eeuwse vroeggotiek, van vier traveeën met lager koor van twee traveeën onder steile leien zadeldaken tussen zijaandaken, zeshoekig houten dakruiter onder hoge naaldspits en houten dakkapelletjes. Ten oosten werd een kapittelzaal van drie traveeën onder parallel zadeldak aangebouwd en een sacristie met tuitgevel onder haaks, achteraan afgewolfd dak. Aan de Coupure gebouwen in baksteenarchitectuur met eclectische inslag, boven de deur gedateerd 1894, gedeelte links ervan op cartouches op borstwering gedateerd 1908. Hoofdingang geaccentueerd door tuitgevel en gevelnis met Mariabeeld.