Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2040 resultaten


ID: 301406 | Bouwkundig element

Houtbriel, Gildestraat, Zilverenberg, Kalvermarkt en Tussen 't Pas

Gildestraat, Houtbriel, Kalvermarkt, Tussen 't Pas, Volmolenstraat, Zilverenberg (Gent)
Het stadsgezicht omvat de Kalvermarkt en een deel van Houtbriel, Zilverenberg, Gildestraat tussen ’t Pas. Centraal ligt de driehoekige Kalvermarkt. De voornaamste gebouwen zijn het klooster van de zwarte zusters en het Sint-Lievenscollege. Verder wordt het stadsgezicht voornamelijk gekenmerkt door burgerhuizen.


ID: 302307 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door F. Langeraert

Gordunakaai 5 (Gent)
Rijhuis, volgens een bouwaanvraag van 1925, ontworpen door architect F.J. Langeraert-Van de Voorde, in opdracht van Vereecke. Het pand vertoont invloeden van de art deco en sluit zo aan bij de naburige woningen ontworpen door Geo Henderick. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 24738 | Bouwkundig element

Seminariehuis

Gouvernementstraat 12-14 (Gent)
Het Seminariehuis is een herenhuis van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak en schilddak, volgens archiefstukken vermoedelijk te dateren 1767, maar met restant van een tot de 13de eeuw opklimmend steen. Bepleisterde lijstgevel met boven de vier middentraveeëneen bekronend driehoekig fronton met oculus, omringd met rococomotieven in stucwerk. Sobere achtergevel met drie vooruitspringende traveeën.


ID: 24747 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gouvernementstraat 34-38 (Gent)
Het burgerhuis was oorspronkelijk een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovengronds gedeelte gaat vermoedelijk terug tot de 16de of 17de eeuw maar heeft nu het uitzicht van een 19de-eeuws burgerhuis bestaande uit vier traveeën en drie bouwlagen, met een bepleisterde en beschilderde gevel.


ID: 24760 | Bouwkundig element

Cooremetershuys

Graslei 12 (Gent)
Het Cooremetershuys is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een vormentaal en constructiemethode eigen aan de 13de eeuw. De huidige gevel van het Cooremetershuys dateert van 1698 en werd gebouwd voor het Steen wat zijn uitzonderlijke breedte verklaart. Het huidige dubbelhuis telt drie bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak en een verankerde bakstenen trapgevel. De gevel werd door architect J. De Waele in 1906-1907 gereconstrueerd naar de toestand van 1698. De zijgevel in het Hazewindstraatje is een verankerde en deels blinde lijstgevel van baksteen en onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen.


ID: 25159 | Bouwkundig element

Postgebouw

Graslei 15-16, Korenmarkt 16, 16A, Pakhuisstraat 2 (Gent)
Het Postgebouw werd in 1899-1910 in eclectische stijl gebouwd naar ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet met medewerking van provinciaal architect Stephane Mortier. Als bouwstijl werd gekozen voor de laatgotische stijl of Brabantse gotiek terwijl er ook renaissancekenmerken aanwezig zijn. Deze vormentaal werd gecombineerd met meerdere moderne bouwprocedés en eigentijdse materialen.


ID: 24755 | Bouwkundig element

Gildehuis Den Enghel

Graslei 8 (Gent)
Het voormalig gildehuis Den Enghel is een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. In 1912 werd een nieuwe voorgevel naar ontwerp van Amand Janssens opgetrokken. Trapgevel volledig opgetrokken uit zandsteen en zeer belangrijk voorbeeld van de Brabantse gotiek in Gent, gekenmerkt door skeletstructuur, de rijke versiering en typische behandeling van geveltop.


ID: 26597 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Cygnes met park

Groenestaakstraat 37-39, 39A, 37A-E (Gent)
Het voormalig lusthuis is gebouwd op de grondvesten van een oud kasteel. In 1860 laat de eigenares Juffrouw de Naeyer het huidige kasteel in neoclassicerende stijl bouwen. Het kasteeltje met souterrain en twee bouwlagen onder pseudomansardedak met dakkapellen is vergezeld van een hovenierswoning, wagenhuis en tuinpaviljoen in een omgracht park.


ID: 26600 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Afspanning In den groenen staek en omgeving

Groenestaakstraat 70, 70A (Gent)
De oude afspanning werd reeds als zodanig vermeld in 1784. Aan de straatkant bevindt zich een witgeschilderd bakstenen gebouw van één bouwlaag op gepikte plint met zadeldaken, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ernaast hekpijlers met ijzeren hek en afsluiting van erf met twee knotlindes. Ten oosten witgeschilderd wagenhuis, daterend van 1853. Bij de hoeve ligt een deels omhaagd weiland.


ID: 301356 | Bouwkundig element

Groentenmarkt met omliggende bebouwing

Groentenmarkt, Hoogpoort, Kortemunt, Langemunt, Pensmarkt, Schuddevisstraatje (Gent)
De Groentenmarkt is het oudste marktplein in het centrum van Gent. De gebouwen rond de Groentenmarkt gaan van de 15de tot de 19de eeuw.