Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 24910 | Bouwkundig element

Huis Den Ram

Hoogpoort 8-12 (Gent)
Het burgerhuis Den Ram gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw. Het bovenhuis, met een bepleisterde gevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, dateert uit 1732, opgetrokken in opdracht van Aegidius Frans De Zomere, procureur van Ghedele.


ID: 20464 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.


ID: 20474 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekhuis

Hoogstraat 71 (Gent)
Het onderkelderde huis is opgetrokken in neoclassicistische stijl op het einde van de 19de eeuw, namelijk volgens een ontwerp van 1892 van de hand van architect Masereel, in opdracht van brouwer Heughebaert - Van Loo. Hoekhuis van drie bouwlagen hoog met bepleisterde lijstgevels tellen vier traveeën in de voorgevel, één afgekante hoektravee, en drie traveeën in de Rasphuisstraat.


ID: 301321 | Bouwkundig element

Twee ijskelders van brouwerij-frisdrankenbedrijf Donny-Bartsoen

Hoveniersberg, Sint-Pietersnieuwstraat (Gent)
De twee ijskelders opgericht rond 1870 door de familie Donny-Bartsoen, maken deel uit van de site van het Emmaüskasteeltje.


ID: 301302 | Bouwkundig element

Hoveniersberg en omgeving

Hoveniersberg 1-22, 25-34, Sint-Pietersnieuwstraat 99-111 (Gent)
De Hoveniersberg is het enig resterend dwarsstraatje van de Sint-Pietersnieuwstraat dat van de Blandijnberg afdaalt naar de Schelde, met links en rechts nog relicten van de oorspronkelijke terrastuinen op de oostelijke steilwand van de Schelde.


ID: 24981 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijgebouwen

Ingelandgat 29, Wilderoosstraat (Gent)
Herenhuis, voormalig woonhuis van dokter Guislain, met 19de-eeuwse lijstgevel, in dezelfde stijl uitgebreid tot zeven traveeën in 1903 door architect E. Van Hoecke-Peeters. De bijgebouwen, een koetshuis en een aanbouwsel gelegen aan de Wilderoosstraat, zien uit op een geplaveide binnenplaats en zijn opgetrokken uit bak- en hardsteen in een eclectische stijl.


ID: 18920 | Bouwkundig element

Stadswoning

Jan Botermanstraat 4 (Gent)
Eén van de oudste privéwoningen van de wijk Prinsenhof. De woning is een opvallend gebouw door zijn imposante voortrapgevel. Door zijn gesloten massieve gevelstructuur met brede penanten en grote inrijpoort als enige toegang tot het huis, behoort het gebouw bouwtypologisch tot de late 15de of vroege 16de eeuw.


ID: 301225 | Bouwkundig element

Station Sint-Denijs-Westrem met omgeving

Jean-Baptiste de Ghellincklaan 2-3, 7, Octaaf Soudanstraat 19, 28-30 (Gent)
Het dorpsgezicht omvat het stationsgebouw van Sint-Denijs-Westrem en haar omgeving, namelijk twee tegenoverliggende hoekhuizen met cafés aan de kruising met de Octaaf Soudanstraat, evenals een aanpalend rijhuis.


ID: 18316 | Bouwkundig element

Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain

Jozef Guislainstraat 43-45, 43A-D (Gent)
Het complex vormde voorheen het Guislaingesticht, daarvoor Krankzinnigengesticht voor mannen. Volgens richtlijnen van professor dr. Guislain werd het complex naar een ontwerp van 1852 van architect Adolphe Pauli aangevat in een eclectische stijl. Het complex omvat ook bijgebouwen, zoals werkplaatsen en stallen, gebouwd in 1866, volgens een ontwerp van 1863. In 1928 volgde een restauratie van de hoofdvleugels en werden een nieuwe kapel, watertoren en woonhuizen van de geneesheer en de aalmoezenier gebouwd naar ontwerp van Alfons Van de Vijver.


ID: 25042 | Bouwkundig element

Stadswoning met trapgevel

Kammerstraat 10 (Gent)
Enkelhuis met trapgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. De huidige gevel dateert van circa 1660 en bewaart een classicistische deuromlijsting van 1779, maar het pand gaat terug op een meerlagig middeleeuws pand opgetrokken uit Doornikse kalksteen met constructiemethoden en vormentaal eigen aan de 13de eeuw.