Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 9013 | Bouwkundig element

Grafkapel De Kalvaer

Gentweg (Herzele)
De grafkapel De Kalvaer dateert van het derde kwart van de 18de eeuw en werd in de 19de eeuw aangepast en hersteld. Het geheel bestaat uit een eenbeukige kapel met calvarie, een betonnen platform als omgang en de grafkapel, ingewerkt in een grotimitatie. De kapel is omgeven door leilinden.


ID: 131145 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanen bij Groenlaan

Groenlaan (Herzele)
De Groenlaan, een openbaar plein met een uniforme en symmetrische beplanting van gekandelaarde platanen, is een relictvoorbeeld van een pleindorp dat terug gaat tot het ontstaan van Herzele en refereert aan het vroegere gemene gebruik van een aanvankelijk veel omvangrijkere zone.


ID: 9063 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Heilig-Hartplein 1 (Herzele)
Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatstgenoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken. Inplanting op een verhoogd en ommuurd kerkhof. De plattegrond omvat een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een koor met een rechte travee en een halfronde sluiting geflankeerd door twee sacristieën.


ID: 8921 | Bouwkundig element

Personeelswoning horend bij kasteel

Kasteeldreef 1 (Herzele)
L-vormige personeelswoning uit 1829, gelegen vooraan aan de kasteeldreef en oorspronkelijk deel uitmakend van het kasteeldomein.


ID: 8920 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herzele

Kasteeldreef 2 (Herzele)
Het kasteel van Herzele met omringend park, kasteeldreef en aanhorigheden, werd rond het midden van de 19de eeuw opgetrokken in opdracht van Théophile-Ghislain van de Woestyne. Het huidige uitzicht, een mengeling van neobarok en neoclassicisme dateert van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 8922 | Bouwkundig element

Personeelswoning horend bij kasteel

Kasteeldreef 5 (Herzele)
Personeelswoning, gelegen vooraan aan de kasteeldreef en oorspronkelijk deel uitmakend van het kasteeldomein. Te dateren van 1829. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, geplaatst onder pannenzadeldak, met bakstenen gevelparement op gecementeerde plint.


ID: 9065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Kasteelstraat 20 (Herzele)
De huidige pastorie dateert van vóór 1739. De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De pastorie is gelegen in een beboomde tuin van ongeveer 1 hectare.


ID: 9018 | Bouwkundig element

Sint-Lievenskapel

Kauwstraat (Herzele)
De neogotische Sint-Livinus- of Sint-Lievenskapel ligt op een kleine helling buiten de dorpskern. De kapel werd ontworpen door Henri Geirnaert uit Gent in 1907.


ID: 301115 | Bouwkundig element

Dorpskom Sint-Lievens-Esse

Kauwstraat, Populierestraat, Sint-Lievensplein, Terbiest (Herzele)
De dorpskern van Sint-Lievens-Esse bestaat uit een groot vierhoekig plein, het Sint-Lievensplein, waarop verschillende straten uitkomen, namelijk de Populierestraat, Kauwstraat en Terbiest.


ID: 200960 | Bouwkundig element

Tramstation

Kauwstraat 30 (Herzele)
Het tramstation van Sint-Lievens-Esse dateert van 1911-1912 en werd opgetrokken aan de lijn Merelbeke - Geraardsbergen. De tramstatie telt twee panden en een koetshuis gebouwd in één campagne.