Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 28453 | Bouwkundig element

Molen De Hotond

Zandstraat (Kluisbergen)
Molenromp van een stenen grondzeiler die op het einde van de 18 eeuw als graan- en oliemolen op de Hotondberg werd gebouwd op de plaats waar sinds de 17de eeuw een houten molen stond.


ID: 58821 | Bouwkundig element

Oude Molen

Boslaan (Knokke-Heist)
De Oude Molen of Le Vieux Moulin, ook wel de Molen der Zeemeermin genoemd, is een houten staakmolen op torenkot, die in 1858 was opgericht in Knokke-Dorp als graanmolen en in 1932 werd overgebracht naar de huidige locatie.


ID: 58620 | Bouwkundig element

De Kalfmolen

Graaf Jansdijk (Knokke-Heist)
Houten standaardmolen met open voet, waarschijnlijk opgetrokken rond 1670 op de Graaf Jansdijk, een zeedijk uit het begin van de 15de eeuw.


ID: 58597 | Bouwkundig element

Molen van Callant

Ramskapellestraat 66 (Knokke-Heist)
De molen van Callant is een stenen bergmolen die in 1897 werd opgetrokken met onderdelen van een houten staakmolen, die daarvoor op deze plaats was opgericht. De oudste vermelding van een molen op deze locatie dateert van 1416.


ID: 58797 | Bouwkundig element

Windmolen van Siska

Zevenkote 1, 1D (Knokke-Heist)
Stenen bergmolen, opgetrokken in 1902-1904, ter vervanging van een omgewaaide staakmolen uit 1863. De molen is vooral gekend als het herkenningspunt van de vroegere herberg van moeder Siska, die met haar wafels een belangrijk aandeel vormde in de toeristische ontwikkeling van Knokke. De molen werd in 1925 omgebouwd tot woning.


ID: 208808 | Bouwkundig element

Hovaeremolen

Wulfaertdijk (Koekelare)
De Hovaeremolen of Ooievaartmolen is een stenen grondzeiler op molenberg. De graan- en oliemolen, in zijn huidige vorm daterend van rond 1921 met recuperatie van het torenkot van 1875, vormt een beeldbepalend element in een landelijke omgeving.


ID: 208815 | Bouwkundig element

Molen Van Ghillewe

Zuidstraat 9B-D (Koekelare)
De molenromp van de molen Van Ghillewe of Plaetsemolen gaat terug op bergmolen die Henri Van Ghillewe in 1837 bouwde. De benaming Plaetsemolen ging na de sloop van een oudere molen rond 1868 over op molen Van Ghillewe. De romp vormt nog steeds een beeldbepalend gegeven in een recent sterk verstedelijkte omgeving.


ID: 16319 | Bouwkundig element

Zuid-Adbijmolen

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
De Zuid-Abdijmolen is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenwindmolen. Kenmerkend is dat het een vrij zeldzaam geworden driezoldermolen betreft.


ID: 91016 | Bouwkundig element

Koutermolen met maalderij

Koutermolenstraat 5A (Kortemark)
De Koutermolen is een standaardmolen op torenkot, gelegen op een molenberg. De windmolen was vroeger een olie- en korenmolen, maar doet heden enkel nog dienst als korenmolen. Bij de molen behoort ook een voormalige maalderij.


ID: 91394 | Bouwkundig element

Wullepitmolen

Molenstraat (Kortemark)
De Wullepitmolen is een standaardmolen met gesloten voer, gelegen op een molenbelt. Functioneel behoort de windmolen tot de korenmolens.