Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 305708 | Bouwkundig element

Neotraditioneel burgerhuis

Tiensesteenweg 22 (Leuven)
Neotraditioneel burgerhuis gebouwd in 1921 naar een bouwaanvraag die in 1920 ingediend werd door Jules Jacqmotte naar ontwerp van architect Jean Dewit. Jacqmotte koos bij de heropbouw van zijn in de Eerste Wereldoorlog beschadigde neoclassicistische woning voor een totaal andere, neotraditionele bouwstijl, die de wederopbouw in Leuven kenmerkt.


ID: 305713 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekhuis met café

Tiensesteenweg 230 (Leuven)
Café Concorde, een modernistische hoekpand op de kruising van de Tiensesteenweg en de Vlietstraat, werd in 1936 ontworpen door architect Edouard-Louis Mispelter in opdracht van brouwerij Mena uit Rotselaar. Kenmerkend voor de modernistische architectuur en de pakketbootstijl is de sterke nadruk op de horizontale geleding van het gebouw, de (oorspronkelijke) polychromie met kenmerkende geglazuurde tegels, het gebruik van ronde vormen, onder meer ter hoogte van de afgeronde hoektravee, aanvankelijk met vlaggenmast, en de patrijspoorten.


ID: 305714 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Tiensesteenweg 268 (Leuven)
Burgerhuis in neotraditionele stijl gebouwd in 1933 in opdracht van Petrus Tossijn, rentenier uit Heverlee, naar het ontwerp van architect Jean Dewit. Dewit is in Leuven gekend als een architect van neotraditionele burgerhuizen in het centrum van de stad, voornamelijk daterend uit het interbellum.


ID: 305715 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Tiensesteenweg 270 (Leuven)
Het modernistische burgerhuis werd in 1932 opgetrokken in opdracht van J. Crombez naar een ontwerp van de architect Frans Vandendael. Vandendael was als gemeentelijk architect van Heverlee vooral gekend als ontwerper van verschillende woonwijken met tuinwijkkarakter, alsook van enkele meer regionalistisch geïnspireerde villa’s. Dit modernistische burgerhuis vormt, tot zover gekend, een zeldzaam ontwerp binnen het oeuvre van deze architect. Kenmerkend voor het modernistische ontwerp is de dynamische, horizontaal gelede gevelcompositie met verspringende gevelvlakken voorzien van grote vensterpartijen en het typerende materiaalgebruik met platte baksteen. De niet-conventionele planindeling van deze woning draagt bij tot het vooruitstrevende karakter van het woningontwerp.


ID: 305716 | Bouwkundig element

Villa Therese

Tiensesteenweg 272 (Leuven)
“Villa Thérèse” werd opgetrokken in opdracht van Edgard Van Meenen, apotheker uit Heist-op-den-Berg, naar een ontwerp van architect Marcel Claes van 1929. De halfvrijstaande villa vormt tot dusver gekend een uitzondering in het oeuvre van de architect en kent een vrij traditioneel ontwerp, dat wat betreft volumewerking en keuze van bedaking duidelijke stijlinvloeden verraadt van de cottagestijl.


ID: 305717 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Tiensesteenweg 274 (Leuven)
Het half vrijstaande, cottage-getinte burgerhuis werd opgetrokken in opdracht van C. Verreck, naar een ontwerp van architect Marcel Claes uit 1929. Van Marcel Claes zijn enkele rijwoningen gekend in het Leuvense, alle gekenmerkt door een art-decovormgeving met invloeden van het modernisme. Het burgerhuis wordt gekenmerkt door een sterke invloed van de cottagestijl, wat onder meer blijkt uit de complexe plattegrond, de kenmerkende complexe en uitkragende bedaking, het parement in rode baksteen met bepleisterde geveltop op de rustieke, hardstenen plint, alsook de in vorm en grootte variërende venster- en deuropeningen met bijhorend schrijnwerk.


ID: 307166 | Bouwkundig element

Villa Albert

Tiensesteenweg 276 (Leuven)
Villa Albert is een half vrijstaand burgerhuis met art-deco-invloeden dat in 1931 kadastraal werd geregistreerd en werd opgetrokken in opdracht van Dillaerts-Denis Jean-François, ondernemer uit Leuven.


ID: 305721 | Bouwkundig element

Staakkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Tweekleinewegenstraat (Leuven)
De betonnen staakkapel met buste van Maria met Kind werd vermoedelijk opgericht in de eerste helft van de 20ste eeuw ter ere van de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het is een eenvoudige staakkapel uit cementrustiek met mijtervormige kapelkast in granito.


ID: 305722 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Tweekleinewegenstraat 8-10 (Leuven)
De haaks op de straat ingeplante langgestrekte hoeve gaat terug tot de eerste helft van de 19de eeuw, behoort tot de oudste nog bewaarde bebouwing langs de Tweekleinewegenstraat en getuigt van het agrarische karakter dat Heverlee kenmerkte tot aan het midden van de 20ste eeuw.


ID: 305723 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Tweekleinewegenstraat 18-20 (Leuven)
De bouw van twee gekoppelde dorpswoningen werd kadastraal geregistreerd in 1888. De woningen behoren tot de vroegste bebouwing van de straat en worden gekenmerkt door een sterk vooruitspringende rooilijn ten opzicht van de latere bebouwing. Het ensemble wordt gekenmerkt door een doorlopend parement en een repetitief gevelschema. De schuur die achter de woning op nummer 20 staat, werd kadastraal geregistreerd in 1958, maar is afgaande op het materiaalgebruik mogelijk ouder; bijgebouwen werden niet altijd dadelijk geregistreerd in het kadaster.