Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 305684 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Sint-Lambertusstraat 6 (Leuven)
Burgerhuis in een zakelijke, modernistische vormentaal gebouwd in opdracht van mevrouw François Heynderickx, naar een ontwerp door de architect Victor Broos uit 1936.


ID: 305685 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Sint-Lambertusstraat 7 (Leuven)
De modernistische bel-etagewoning werd in 1932-1939 gebouwd in opdracht van meester-schaliedekker Engelbert Rongé-Sterckx. De bouwheer was de schoonvader van architect Victor Broos, die in 1932 met deze woning één van zijn eerste ontwerpen realiseerde. De gevelsteen boven de deur verwijst wellicht naar het jaar van oplevering van de woning anno 1939. Uit correspondentiegegevens van architect Broos vanaf 1936, blijkt dat hij hier zelf woonde of dat hij hier zijn architectenbureau had gevestigd.


ID: 305696 | Bouwkundig element

Watertoren Stenenkruis

Stenenkruis (Leuven)
De betonnen watertoren in kegelvorm werd opgetrokken in 1975 door de Nationale Maatschappij der waterleidingen.


ID: 305695 | Bouwkundig element

Alma 3

Studentenwijk Arenberg 1 (Leuven)
Het brutalistische studentenrestaurant Alma 3 werd in 1966 gebouwd door de architecten Georges Pepermans en Paul Felix, als derde van de momenteel negen studentenrestaurants verspreid over het centrum van Leuven en Heverlee. Er is ruimte voor 750 zitplaatsen. Sinds 1969 is het gebouw volledig en onafgebroken in gebruik. De bouw valt te situeren in de realisatie van een nieuwe studentenwijk in het Arenbergpark. Deze nieuwe studentenwijk situeert zich binnen de contouren van het historische Arenbergpark. Voor de bouw van dit complex opteerden de architecten voor een brutalistische architectuurstijl, die zich goed weet in te passen in de groene parkomgeving.


ID: 305698 | Bouwkundig element

Wegkapelletje

Terbankstraat 1 (Leuven)
De staakkapel onder een zadeldakje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de hoek van de Tervuursesteenweg en de Terbankstraat werd begin jaren 1950 opgericht door de devote eigenaar van het perceel en is ingewerkt in de haag van het perceel Terbankstraat 1.


ID: 305697 | Bouwkundig element

Villa

Terbankstraat 13 (Leuven)
In 1947 werd de toelating verkregen door de heer Charles De Moor voor het bouwen van een villa langs de toenmalige Tervuursesteenweg, en Hertogweg of de huidige Terbankstraat. De achterin gelegen villa is gebouwd in een klassiek-conventionele stijl, naar ontwerp van de architect Jacques Stevens uit Wilsele, en wordt aan het zicht onttrokken door een bomenrij die het perceel afbakent. De villa werd gerenoveerd in 1996.


ID: 305704 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Tervuursesteenweg 150 (Leuven)
Vrijstaand burgerhuis met dokterspraktijk in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de arts Gustave Ectors, naar een ontwerp door de architect Louis Corthouts uit 1909. Het beeldbepalende pand ingeplant te midden van een beboomde tuin met hek aan de straat, is gaaf bewaard.


ID: 305705 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Tervuursesteenweg 236 (Leuven)
Dorpswoning gelegen op de grens van Bertem en Terbank, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen uit 1841. Uit de evolutie van het pand, zoals weergegeven door de kadastrale schetsen, blijkt dat het linkse gedeelte sinds 1848 ongewijzigd bleef. Dit diephuis wordt gekenmerkt door een 19de-eeuwse beschilderde, neoclassicistische gevel. De lagere aanbouw werd omstreeks 1900 verhoogd met een graanzolder.


ID: 305706 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Tervuursesteenweg 389 (Leuven)
De dorpswoning met schuur maakte oorspronkelijk deel van een geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde woningen, die in opdracht van Leopold Roelants en Pierre Rongé werden opgetrokken naar een ontwerp van de architect Jean Dewit uit 1927.


ID: 305699 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterliggende schuur

Tervuursesteenweg 82 (Leuven)
Het burgerhuis met neo-Vlaamserenaissance-inslag, werd kadastraal geregistreerd in 1896 en opgetrokken in opdracht van Lodewijk Van Overbeek–Perdieus, landbouwer te Heverlee. Tegelijkertijd werd achterliggend op het perceel parallel aan de woning een schuur gebouwd.