Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

103 resultaten


ID: 304906 | Bouwkundig element

Appartementsgebouw

Du Chastellei 80 (Antwerpen)
Appartementsgebouw in een stijl die zowel refereert aan de art deco als het modernisme, in 1933 gebouwd in opdracht van bureelhoofd Christiaan Van den Heuvel, die er ook zelf woonde. Het oorspronkelijke bouwdossier is niet bewaard, waardoor de ontwerper niet gekend is. Mogelijk is het toe te schrijven aan architect Karel Van Looy, die in Deurne en Hoogstraten zeer sterk gelijkende ontwerpen realiseerde.


ID: 304895 | Bouwkundig element

Rode postbus

Frans de l'Arbrelaan (Antwerpen)
Gietijzeren, rood geschilderde postbus, vervaardigd in de ateliers van de Luikse gieterij J.G. Réquilé. Dit type werd door de Belgische centrale Directie van Posterijen vanaf de tweede helft van de negentiende tot in het interbellum ruim verspreid.


ID: 304914 | Bouwkundig element

Samenstel in art deco

Frans de l'Arbrelaan 36-38 (Antwerpen)
Samenstel van twee half vrijstaande woningen in art-decostijl naar een ontwerp van architect Edward Craeye (zie gevelinscriptie nummer 38), respectievelijk in 1929 (nummer 38) en 1938 (nummer 36) gebouwd in opdracht van de gemeente Merksem, die na het trekken van de straat de aanpalende gronden ten gelde maakte.


ID: 304915 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Gagelveldenstraat 15 (Antwerpen)
Burgerhuis in art-decostijl, gebouwd voor J. Wyns naar een ontwerp van de lokale architect Jules De Munter uit 1931. In een door gestandaardiseerde tussenoorlogse arbeiders- en meergezinswoningen gedomineerd straatbeeld onderscheidt de gevel zich door zijn verzorgde en meer ornamentele vormgeving.


ID: 304916 | Bouwkundig element

Mariabeeld met gedenksteen

Gagelveldenstraat 20A (Antwerpen)
Laat-19de-eeuwse Maria met Kind, na de Tweede Wereldoorlog door de bewoners van de Gagelveldenstraat, Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat en Gildestraat naar de huidige locatie op de hoek van de Gagelveldenstraat en de Zusters van Onze-Lieve-Vrouwstraat overgebracht, uit dank dat zij gespaard bleven van de V-bommen die in 1944-1945 in Merksem zware schade hadden aangericht (zie gevelplaat).


ID: 304979 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kluizeveldenstraat 102 (Antwerpen)
Arbeiderswoning met veelkleurige bakstenen lijstgevel, deel uitmakend van een ruime eenheidsbebouwing aan westzijde van de straat tussen de Gagelveldenstraat en de Sleutelbloemstraat, in 1912 opgetrokken op de gronden van notaris Corneel-Jacob De Witte de l’Arbre. Het huidige nummer 102 werd verkocht aan de in Merksem gevestigde 'maaldersgast' Louis Verrycken-Bettengers.


ID: 304918 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Kroonplein (Antwerpen)
Transformatorpost X uit 1934 met façade in art-decostijl behoort tot een serie in de late jaren 1920 en 1930 voor de Société d’ Electricité de l’ Escaut opgetrokken bakstenen elektriciteitscabines, elk met een uniek gevelontwerp. De oprichtingsplannen voor Transformatorpost X zijn ondertekend door de hoofdingenieur van de Naamloze Maatschappij, wiens naam onleesbaar is, maar het is niet duidelijk of hij ook instond voor het ontwerp.


ID: 304920 | Bouwkundig element

Bunker type Tobruk

Laaglandlaan (Antwerpen)
Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog van het type Tobruk met rond mangat. De bunker, gelegen in een weide ten westen van het Fort van Merksem, maakt deel uit van de zogenaamde Dnjepr-stellung, het landfront met antitankkanaal rond Antwerpen.


ID: 304919 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Laaglandlaan 118 (Antwerpen)
Arbeiderswoning met kern daterend van omstreeks 1878, opgetrokken voor de smid Carolus Maximiliaan Somers uit Antwerpen en oorspronkelijk met voortuin, weggenomen bij de verbreding van de straat in 1888. Het maakt deel uit van een reeks nog bewaarde gekoppelde en gespiegelde enkelhuizen van één of twee bouwlagen hoog (nummers 114-124), waarvan behoudens het nummer 118 de bakstenen gevels, het schrijnwerk of de openingen sterk aangepast zijn.


ID: 304921 | Bouwkundig element

Burgerhuis in cottagestijl

Minister Delbekelaan 20 (Antwerpen)
Burgerhuis in cottagestijl met neogotische inslag, in 1929 als eigen woning opgetrokken voor de in Merksem gevestigde bediende Pauli Marie Jozef Frans Adolf Lambotte. Het oorspronkelijke oprichtingsplan is niet bewaard, waardoor de ontwerper onbekend is.