Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

83 resultaten


ID: 307635 | Landschappelijk element

Kasseiweg Speelpleinstraat

Speelpleinstraat (Bierbeek)
De Speelpleinstraat takt af van de Oude Geldenaaksebaan en loopt tot in het centrum van Bierbeek. Het eerste deel van de weg is sterk ingesneden en gekasseid tot aan de sportterreinen. Deze holle weg is aangelegd met vrij regelmatige kasseien in halfsteensverband in porfier en Tiense kwartsiet.


ID: 307548 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Velpestraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van drie onverharde veldwegen, de Aarschotsestraat, de Molensteenstraat en de Velpestraat, staat een imposante linde. Het kruispunt van wegen is al aanwezig op de 18de-eeuwse Kabinetskaart van de Ferraris. Op de topografische kaarten van 1904 en 1939 staat bij het kruispunt de vermelding van een 'Arbre'.


ID: 307702 | Landschappelijk element

Kasseiweg Weterbeekstraat

Weterbeekstraat (Bierbeek)
De Weterbeekstraat is een 500m lange kasseiweg en holle weg op een historische verbindingsweg tussen Lovenjoel en Vertrijk.


ID: 307722 | Landschappelijk element

Bevekomsestraat

Bevekomsestraat (Boutersem)
De Bevekomsestraat vertrekt in het centrum van Honsem om vervolgens tussen uitgestrekte akkers te lopen richting de grens met Waals-Brabant. Voorbij de hoeves wordt de weg een kasseiweg in Tiense kwartsiet die recent werd heraangelegd tussen parallelle betonboorden. Ter hoogte van het kruispunt met de deels gekasseide Overhemstraat snijdt de weg zich dieper in op het plateau en krijgt het karakter van een holle weg. De weg werd vermoedelijk gekasseid in de eerste helft van de 20ste eeuw waarbij er voorrang gegeven werd aan het kruispunt met de Overhemstraat dat erosiegevoelig was omwille van de holle weg.


ID: 307698 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hertenstraat

Hertenstraat (Boutersem)
De Hertenstraat is een kasseiweg aangelegd in Tiense kwartsiet met een licht bolrond profiel van circa 3m en is langs weerszijden begrensd door boordstenen in Petit Granit. De holle kasseiweg maakt deel uit van het netwerk aan vaak holle wegen die de uitgestrekte akkers op het plateau doorkruisen en de verbinding maken tussen de verschillende dorpen en gehuchten.


ID: 307720 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kattestraat

Kattestraat (Boutersem)
De Kattestraat werd recent heraangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet tussen parallelle betonboorden. De weg kruist de Tiense baan en snijdt zich als holle weg dieper in het plateau in tussen taluds met opgaande bomen en hakhout. De kasseiweg daalt af naar de beekvallei van de Velp en volgt daarbij de natuurlijke rand van het plateau.


ID: 307703 | Landschappelijk element

Kasseiweg Keizerstraat

Keizerstraat (Boutersem)
De Keizerstraat in Vertrijk is een 880m lange kasseiweg door een zacht glooiend landbouwgebied. Het tracé is een onderdeel van een langere historische verbindingsweg tussen Lovenjoel en Vertrijk.


ID: 307139 | Landschappelijk element

Kapel- en kruispuntlinde

Molenhoek (Boutersem)
Waar twee wegen van de Molenhoek samenkomen ligt een voormalige molenaarswoning uit 1782. Op het driehoekig grasplein net voor de woning staat een indrukwekkende opgaande linde. De boom heeft een stamomtrek van 286 cm en een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin. Tegen de stam is een kleine Mariakapel bevestigd.


ID: 307719 | Landschappelijk element

Molenhoek

Molenhoek (Boutersem)
De Molenhoek is recent heraangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet met parallelle betonboorden. De weg kruist de kasseiweg Velpestraat en loopt verder als onverharde holle weg tot op het plateau. De weg werd vermoedelijk pas in de loop van de 20ste eeuw gekasseid als deel van het gehucht Molenhoek.


ID: 307718 | Landschappelijk element

Velpestraat

Velpestraat (Boutersem)
De Velpestraat werd heraangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet en parallelle betonboorden. Ter hoogte van Molenhoek wordt dit een holle weg en het laatste deel van de weg is onverhard. Dit traject deel maakte deel uit van de historische hoofdroute naar Tienen.