Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 213608 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post station

Tulpenlaan (Ieper)
Betonnen militaire post langs de spoorlijn Ieper-Poperinge, tussen het spoor en het kanaal Ieper-Komen. Vermoedelijk werd deze constructie opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201169 | Bouwkundig element

Chester Farm Cemetery

Vaartstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. Het betreft een nagenoeg rechthoekige, ommuurde begraafplaats afgesloten met een smeedijzeren hek, met centraal een 'Cross of Sacrifice' en een bakstenen schuilgebouw tegen de zuidwestelijke muur. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201170 | Bouwkundig element

Spoilbank Cemetery

Vaartstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. De ommuurde begraafplaats wordt gekenmerkt door een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', gemarkeerd door opgaande bomen en onregelmatig geschikte witte grafstenen.


ID: 44056 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de Gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiévez

Van Raemdonckstraat (Ieper)
Gedenkteken ter herinnering aan de gebroeders Van Raemdonck en Amé Fiëvez, naar ontwerp van Karel De Bondt en Jan De Bondt en onthuld in 1933, opgetrokken met betonnen brokstukken afkomstig van het Duitse steunpunt "Stampkot". De gebroeders van Raemdonck groeiden uit tot één van de IJzersymbolen.


ID: 30539 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Vandenpeereboomplein 59 (Ieper)
Volgens overleveringen teruggaand op de eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten. In de loop van de 13de en 14de eeuw verkreeg zij een gotisch uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk volledig vernield. Reeds in 1922 startte de Ieperse stadsarchitect Jules Coomans met de wederopbouw van de kerk. Het interieur van de kerk heeft een heel correcte reconstructie gekend. Enkel de dekenkapel werd niet opnieuw opgebouwd. De kerk werd uiteindelijk op 15 juli 1930 ingewijd, met een torenspits van 100 meter. In de kerk refereren heel wat elementen en gedenktekens naar de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213507 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Hindenburg Farm

Vanheulestraat 1 (Ieper)
Duitse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, bij een hoeve die op Britse militaire stafkaarten aangeduid stond met 'Hindenburg Farm'.


ID: 201171 | Bouwkundig element

Woods Cemetery

Verbrandemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. De ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek heeft een onregelmatige vorm, met een 'Cross of Sacrifice', een schuilgebouw en witte grafzerken, dit alles getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201172 | Bouwkundig element

1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

Verbrandemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van J.R. Truelove. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. Opgaande bomen tooien het geheel.


ID: 201173 | Bouwkundig element

Hedge Row Trench Cemetery

Verbrandemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats waar doden uit de Eerste Wereldoorlogmet 'special memorials' worden herdacht, naar ontwerp van J.R. Truelove. Op de kleine vierkante, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek staat een deel van de 'special memorials' in een cirkel opgesteld, rondom het 'Cross of Sacrifice'. Groepjes opgaande bomen op de vier hoeken van de begraafplaats, bloemperken en struiken tooien het geheel.


ID: 213522 | Bouwkundig element

Duitse betonnen constructie Cambrai Trench

Verlorenhoekstraat (Ieper)
Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie gelegen in weide langs de Verlorenhoekstraat.