Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 308498 | Bouwkundig element

Historisch gereconstrueerde noodwoning Koning Albertfonds

Ijzerdijk 46 (Diksmuide)
Historisch gereconstrueerde houten noodwoning van het Koning Albertfonds, van het type Zanen & Moenaert. Voor de bouw van de noodwoning werd een beroep gedaan op elementen van drie authentieke barakken van het Koning Albertfonds, opgericht na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78242 | Bouwkundig element

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.


ID: 78247 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Calvarieberg

Ijzerdijk 56 (Diksmuide)
Gedenkkapel voor de militaire slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog omgeven door Italiaanse populieren. Kapel van 1924 met een kubistische vormgeving naar ontwerp van architect Carlos Beyaert uit Izegem en uitgevoerd door Lapeire en zonen.


ID: 78243 | Bouwkundig element

Belgische stelling Dodengang

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Deels gereconstrueerd verdedigingsnetwerk op de linkeroever van de IJzer met loopgraven en bunkers die deel uitmaakten van de eerste Belgische linie. Op de site zijn verschillende gedenktekens toegevoegd, waaronder een demarcatiepaal.


ID: 304989 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 12

Ijzerdijk 65 (Diksmuide)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model. Demarcatiepaal nummer 12 werd opgericht op het uiteinde van het beruchte Belgische loopgravenstelsel 'Dodengang'.


ID: 78043 | Bouwkundig element

Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Ijzerheemplein, Willem Telllaan (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt in de onmiddellijke omgeving van het IJzerheemplein een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd.


ID: 78254 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Kaaskerkestraat 103 (Diksmuide)
Circa 1897 wordt de voornamelijk 18de-eeuwse kerk naar ontwerp van architect J. Soete-Naert uitgebreid met een breder schip en sacristie. De vooroorlogse kerk was een eenvoudige eenbeukige neogotische kerk met transeptarmen en een achtzijdige vieringtoren. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de kerk tussen 1921 en 1928 uitgesproken historiserend heropgebouwd met de toevoeging van een westtoren naar ontwerp van de architecten C. Schaessens (Veurne) en René Buyck. Georiënteerd bedehuis met vooruitgeschoven westtoren onder naaldspits. Eenbeukige neogotische kerk van drie traveeën, aansluitend transept en koor met rechte sluiting. Rij opgaande lindes op de perceelsgrens in het noorden.


ID: 78265 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood met lindes

Kapellestraat (Diksmuide)
Kapel,heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van C. Van Elslande, ter vervanging van een 18de-eeuwse dankkapel. Eenvoudige bakstenen wegkapel onder mansardedak op rechthoekige plattegrond geflankeerd door twee lindes.


ID: 78266 | Bouwkundig element

Herdenkingskapel de Goussencourt

Kapellestraat (Diksmuide)
Landinwaarts gelegen herdenkingskapel, naar ontwerp van Emile Deltenre uit Ville-sur-Haine. In 1923 opgericht op initiatief van Graaf Stanislas Théodoor de Goussencourt en zijn echtgenote ter nagedachtenis van hun zoon graaf Paul de Goussencourt, die in mei 1917 op 25-jarige leeftijd als sergeant-vliegenier zijn leven liet tijdens een luchtgevecht en hier neerstortte.


ID: 78482 | Bouwkundig element

Observatie- en mitrailleurpost

Kastanjeplein (Diksmuide)
Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in de (restanten van de) voormalige pastorie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een bijkomende etage op de toren toegevoegd.