Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 78361 | Bouwkundig element

Hoeve 't Reuzenhof met Duitse mitrailleurpost

Kruiskalsijdestraat 31 (Diksmuide)
Achterin gelegen hoeve, in het landschap gekenmerkt door een doorlopende toegangsweg vanuit de Kruiskalsijdestraat naar de Moerestraat, afgezoomd met Canadese populieren die naar verluidt in 1946 werden aangeplant. De gekasseide bestrating van deze dreef gaat terug op een militaire weg die door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als achtvormige omwalling waarbij de westelijke helft - waarop de hoeve is ingeplant - gedeeltelijk werd gedempt. Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog op de hoevesite, waterput en betonnen pompsokkel met inscriptie '1915' in de weide.


ID: 78356 | Bouwkundig element

Molensite Kruiskalsijdemolen

Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.


ID: 78292 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Leimolenstraat 29 (Diksmuide)
Duitse commandopost van de Eerste Wereldoorlog, zo'n 500 meter achter de "Artillerie-Schutz-Stellung" gelegen. Deze Duitse artilleriestelling lag ongeveer in het midden tussen de eerste en tweede Duitse verdedigingslinie en liep van Schore (Middelkerke) tot in Beerst.


ID: 78441 | Bouwkundig element

Belgische mitrailleurpost Grote Beverdijkvaart

Lettenburgstraat (Diksmuide)
Belgische dubbele betonnen mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken tussen de zogenaamde '3me Ligne Bis' en '3me Ligne Ter'.


ID: 308488 | Bouwkundig element

Eenmansbunker

Lettenburgstraat (Diksmuide)
Eenmansbunker uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van de overweg van de spoorlijn Lichtervelde - De Panne met de Oostkerkevaart en Lettenburgstraat. Het betreft een gestandaardiseerd type uit geprefabriceerde betonnen en stalen elementen, dat was ontwikkeld ter bescherming van spoorwegpersoneel bij eventuele luchtaanvallen.


ID: 78392 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost II. Stellung

Oostendestraat (Diksmuide)
In het akkerland gelegen Duitse mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog behorende tot de tweede Duitse verdedigingslinie ten oosten van de IJzer.


ID: 78445 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer

Oostkerkestraat (Diksmuide)
De kapel werd in 1924 opgericht ter nagedachtenis van de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van Oostkerke. Ze is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de IJzer, getuige hiervan het bas-reliëf met opschrift en afbeelding boven het portaal.


ID: 78110 | Bouwkundig element

Gedenkmuur voor admiraal Ronarc'h en de Fusiliers Marins

Oostvesten (Diksmuide)
Gedenkmuur voor admiraal Ronarc'h en de Fusiliers Marins, in 1963 onthuld in het stadspark van Diksmuide. Zware rondgebogen muur van hardstenen blokken.


ID: 78532 | Bouwkundig element

Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Herinneringsoord voor de Eerste Wereldoorlog opgebouwd rond de torenruïne van Oud-Stuivekenskerke. De site bestaat uit de versterkte torenruïne met gedenkplaten en oriëntatietafel, een demarcatiepaal, de gedenkkapel voor Onze-Lieve-Vrouw der Zege met daarrond 41 gedenkzuiltjes voor verschillende regimenten, een obelisk voor het 5de regiment Lansiers en een gedenkzuil voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Tenslotte een gedenkkapel voor Georges Delacave en de gesneuvelden van de streek.


ID: 78533 | Bouwkundig element

Versterkte torenruïne

Oud Stuivekens (Diksmuide)
Bakstenen torenruïne, in oorsprong de rechthoekige basis van de laatgotische westtoren (1572) van de voormalige Sint-Pieterskerk, tijdens de Eerste Wereldoorlog met gewapend beton versterkt tot een mitrailleur- en observatiepost.