Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 212458 | Bouwkundig element

Cenotaaf Louis Ackerman

Drongensesteenweg (Gent)
Dit gedenkteken bevindt zich op de middenberm van de Drongensesteenweg. Het heeft de vorm van een graf: het bestaat uit stoeptegels rond een perkje, waarin groene planten staan. Achter de plantjes bevindt zich een stèle uit blauwe hardsteen, bovenaan afgewerkt met een keperboog.


ID: 212459 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park André De Smul

Edward Pynaertkaai (Gent)
Dit parkje omvat een compositie van verschillende elementen, die een oorlogsgedenkteken vormen, ingehuldigd op 29 juni 1952 en naar ontwerp van de Gentbrugse kunstenaar Pierre Bourgeois. Men herdenkt er gefusilleerden en politieke gevangenen die in concentratiekampen omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 212429 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 7e wijk

Eendrachtstraat (Gent)
Het gedenkteken ter ere van de gesneuvelden uit de 7e wijk van Gent, de Heerniswijk, werd opgericht dankzij het initiatief van buurtbewoners van de dekenij en de plaatselijke wijkafdeling van de NSB. Het werd ingehuldigd op 25 juni 1922. Het gedenkteken bevindt zich tegen een tuinmuur uit rode bakstenen en is opgebouwd uit een sierlijk uitgewerkt kader in blauwe hardsteen, versierd met bronzen elementen, waaronder een verfijnd laagreliëf van de beeldhouwer Geo Verbanck.


ID: 20298 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Einde Were 2 (Gent)
De Sint-Martinusparochie is bekend als één der oudste parochies van Gent, gesticht in de 10de eeuw. De vroegste elementen in de huidige kerk dateren slechts uit het laatste kwart van de 12de eeuw. Belangrijke verbouwingswerken in de eerste helft van de 16e eeuw. Na grote vernieling door de beeldenstormers in 1577-78, geleidelijke wederopbouw in de loop van de 17de eeuw. Grondige restauraties in 1903-1907 onder leiding van architect Modeste De Noyette. De huidige plattegrond vertoont een hallenkerk met drie gelijke beuken van vijf traveeën, een kruisingstoren en niet-uitspringende transepten.


ID: 212452 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de wijk Ekkergem

Ekkergemstraat (Gent)
Blauwe hardstenen gedenkplaat, die tegen de omheiningsmuur van de parking werd aangebracht. Op het trottoir voor het monument bevinden zich op de hoeken van het monument nog twee kleine bloembakjes, eveneens uit blauwe hardsteen. Het geheel werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB ter ere van gesneuvelden van de wijk, zowel tijdens de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Het hardstenen monument is gesigneerd door A. Simoens als ontwerper, het centrale bronzen laagreliëf door T. Soudeyns.


ID: 212434 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 6e wijk

Emilius Seghersplein 24-25 (Gent)
Rondom het toegangspoortje naar een tuin bevindt zich een monument dat aanvankelijk werd opgericht ter ere van de gesneuvelden van Eerste Wereldoorlog en later werd uitgebreid met een deel voor Tweede Wereldoorlog. De buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de Nationale Strijdersbond financierden het. Men herdenkt de gesneuvelden uit de Gentse 6de wijk, zowel soldaten, opgeëisten, politieke gevangenen, burgerlijke slachtoffers, vermisten als gefusilleerden.


ID: 18233 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Emilius Seghersplein 26 (Gent)
Parochiekerk van de Brugse Poortwijk, opgericht in neogotische stijl in de jaren 1860. De oorspronkelijke plannen van architect J. Van Hoecke werden na zijn overlijden en nadat de eerste constructie in 1863 instortte, door zijn opvolger Leclerc-Restiaux aangepast en voltooid in 1866. Bakstenen gebouw afgewerkt met hardsteen. Driebeukig basilicaal schip van zes traveeën, westgevel uitgewerkt met westtoren, en transept van twee traveeën geflankeerd door zijkoren. In de kerk bevindt zich een oorlogsmonument voor gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 212447 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 9e wijk

Eugène Felixdreef (Gent)
Dit monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlogbevindt zich tegen een kunstmatige rots. Ervoor werd op de grond een schijngraf aangebracht, met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 216464 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 10de wijk

Frans van Ryhovelaan (Gent)
Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd, en was oorspronkelijk geplaatst tegen een muur van de Filature du Rabot, nadien verplaatst. Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar werd later aangepast om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De respectievelijke inhuldigingen vonden plaats op 14 november 1920 en 6 juli 1947.


ID: 212448 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken van de 10e wijk

Gebroeders De Smetstraat (Gent)
Het betreft een oorlogsmonument dat op 18 september 1921 werd opgericht voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden op de pijlers links en rechts van het oorspronkelijke monument de namen van de gesneuvelden bijgekapt. Het gedenkteken is gesigneerd door steenhouwer R. Finet en het brons door Achille Bentos (De Maertelaere).