Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 212426 | Bouwkundig element

Ruiterstandbeeld Koning Albert I

Koning Albertpark (Gent)
Dit monument naar ontwerp van Domien Ingels uit 1935 is een vrijstaand bronzen ruiterstandbeeld, op een hoge sokkel uit blokken blauwe hardsteen. Vóór het standbeeld ligt een bronzen krans op gebouchardeerde blauwe hardsteen.


ID: 18370 | Bouwkundig element

Flandria Palace Hotel

Koningin Maria Hendrikaplein 2 (Gent)
Flandria Palace Hotel, gebouwd als hotel met 600 kamers voor de wereldtentoonstelling van 1913, in 1912 naar ontwerp van architect J. Van den Hende. Monumentaal hoekcomplex met hoofdgebouw in beaux-arts-traditie vermengd met gestileerde motieven met late art-nouveau-reminiscenties. Elf traveeën brede voorgevel met vier bouwlagen onder leien bedaking waarin dakkapellen. In de inkomhal bevindt zich gedenkplaten ter ere van spoorwegpersoneel gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, geflankeerd door twee gedenkplaten voor gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.


ID: 25145 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Korenlei 21, 21A-J (Gent)
Haaks geplaatst, sober neoclassicistisch herenhuis uit de tweede helft van de 19e eeuw. Vijf traveeën brede bepleisterde en geschilderde voorgevel uitziend op een driehoekig pleintje; drie bouwlagen onder schilddak. Zijgevels langs Leie en in de Ravensteinstraat respectievelijk van zeven en vijf traveeën. Aan de gevel bevindt zich een oorlogsgedenkteken ter ere van Portugese soldaten die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 212430 | Bouwkundig element

Gedenkplaat ter ere van Edith Cavell

Kortrijksesteenweg 128 (Gent)
In een gevel ingewerkte bronzen gedenkplaat, gerealiseerd door beeldhouwer August Boute, gefinancierd door de Nationale Strijdersbond van de 9de wijk en het British Legion en onthuld op 24 augustus 1924, oorspronkelijk bevestigd aan de gevel van een herberg.


ID: 212443 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken buurtbewoners

Lange Violettestraat 102-106 (Gent)
Tegen de zijgevel van een hoekhuis hangt deze gedenkplaat, vervaardigd door beeldhouwer Gustaaf Van den Meersche en steenhouwer Jean Mahu. Ze werd opgericht door buurtbewoners en de plaatselijke afdeling van de Nationale Strijdersbond, ter ere van strijders en burgers uit deze wijk die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 19466 | Bouwkundig element

Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting

Lange Violettestraat 277A (Gent)
Rijschool voor de ruiterij van de Krijgsbezetting, opgetrokken in 1851-1853 naar ontwerp van architect Louis Roelandt. Bouwwerk in neoromaanse stijl uit baksteen met verwerking van Ecaussinessteen. Voorgevel aan de zuidkant met brede tuitgevel met drie traveeën en één bouwlaag. Linkerzijgevel opgevat als lijstgevel van tien traveeën, met links een oorlogsmonument.


ID: 212445 | Bouwkundig element

Monument Michael Lustig

Lindenlei (Gent)
Op 8 mei 1998 schonk de joodse gemeenschap dit gedenkteken aan de stad Gent. Het bevindt zich in het parkje naast de Leie. Men herdenkt er de joodse rabbijn Michael Lustig en de Gentse slachtoffers van de holocaust.


ID: 20745 | Bouwkundig element

Nijverheidsschool en lagere school uit 1857-1912

Lindenlei 38 (Gent)
Op deze site, waar sinds midden 15de eeuw een klooster gevestigd was, werd in 1827 de Nijverheidsschool opgericht en in 1867 een stadsschool voor meisjes. Beide instituten kregen gebouwen in Rundbogenstil naar ontwerp van Adolphe Pauli en zijn opvolgers als stadsarchitect.


ID: 18472 | Bouwkundig element

Jongensweeshuis

Martelaarslaan 13 (Gent)
De Gentse weesjongens waren tot 1873 ondergebracht in een deel van het Geeraard de Duivelsteen en de school aan het Bisdomplein. In 1869 werd gestart met de bouw van een nieuw complex aan de huidige Martelaarslaan. Dit enorme opgevatte complex naar ontwerp van stadsarchitect A. Pauli was voltooid in 1873. Het huidige gebouw met twee bouwlagen en drieëntwintig traveeën onder vooraan afgeschuind zadeldak, is slechts de resterende rechterdwarsvleugel na een hevige brand van 1947. Rechts aanleunende vleugel van zeven traveeën met één bouwlaag onder afzonderlijk schilddak. Oorlogsgedenkteken tegen de gevel.


ID: 18465 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vincentius à Paulo

Maïsstraat (Gent)
Neogotische bakstenen kerk, bouwaanvraag van 1914 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. Basilicale kerk met westertoren. Driebeukig schip van vijf traveeën, transept van één travee en koor met twee zijkoortjes in het verlengde van de zijbeuken en vijfzijdige apsis.