Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 201041 | Bouwkundig element

Spanbroekmolen British Cemetery

Scheerstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstaan nabij de mijnkrater Spanbroekmolen, ten zuidwesten van het dorp van Wijtschate. De kleine, rechthoekige begraafplaats, aangelegd naar ontwerp van J. R. Truelove, is ommuurd door een bakstenen muur.


ID: 304293 | Landschappelijk element

Mijnkrater 7/6/1917 Peckham

Scheerstraat, Wijtschatestraat 76 (Heuvelland)
De mijnkrater in het grasland op de hoek tussen de Wijtschate- en de Scheerstraat is het resultaat van de ontploffing van een dieptemijn uit de Eerste Wereldoorlog. Peckham was één van de elf locaties aan het front van de Eerste Wereldoorlog waar de mijnenslag werd uitgevochten. De explosie van 19 dieptemijnen op 7 juni 1917 luidde het begin van een geallieerd offensief in (Derde Slag bij Ieper). De mijnkrater had oorspronkelijk een diameter van 73 meter en een maximale diepte van 14 meter.


ID: 213481 | Bouwkundig element

Zes Britse militaire posten Scherpenberg

Scherpenbergweg (Heuvelland)
Zes Britse betonnen militaire posten, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de westelijke flank van de Scherpenberg, een heuvel van 125 meter hoogte op circa 1250 meter ten noordoosten van Loker.


ID: 213331 | Bouwkundig element

Wulverghem Churchyard

Sint Machutusweg 2A (Heuvelland)
Op het kerkhof van Wulvergem, in de zuidoosthoek tegen de Wulvergemstraat, ligt een perk met Britse militairen, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegen de zuidwestelijke zijde van het kerkhof liggen er nog twee afzonderlijke graven.


ID: 213327 | Bouwkundig element

Kemmel Churchyard

St.-Laurentiusplein (Heuvelland)
"Kemmel Churchyard" is gelegen achter (ten noordoosten van) en rechts naast de ingang van de Sint-Laurentiuskerk van Kemmel.


ID: 213264 | Bouwkundig element

Gedenkmuur militaire en burgerlijke doden

Sulferbergstraat (Heuvelland)
Oorlogsgedenkteken opgericht na de Eerste Wereldoorlog ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden, op initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders). Het werd onthuld op 5 oktober 1924 en aan de gemeente overhandigd.


ID: 213330 | Bouwkundig element

Westouter Churchyard & Extension

Sulferbergstraat 1A (Heuvelland)
Op het kerkhof van Westouter, ten noorden van de kerk, zijn er twee perken met graven van Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201001 | Bouwkundig element

Dranoutre Military Cemetery

Victoriastraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordwesten van de kerk van Dranouter. De begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, is ontworpen door Charles Holden en W.H. Cowlishaw en wordt gekenmerkt door natuurstenen muren en schuilgebouw, smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201458 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 15

Vierstraat (Heuvelland)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 15 is een Frans model, dat de verste Duitse opmars tijdens de Slag om de Kemmelberg wil markeren.


ID: 213490 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Wijtschatebos (4)

Vierstraat (Heuvelland)
Duitse betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in het Wijtschatebos. In dit bos zijn nog heel wat sporen van de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.