Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 41056 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adriaan

J. Verlooyplein (Hulshout)
Centraal op het plein gelegen kerk, eertijds met omringend, ommuurd kerkhof, dat werd opgeheven in 1968 en vervangen door groenaanplantingen.


ID: 216098 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Westmeerbeek

Netestraat (Hulshout)
Hardstenen oorlogsmonument met namen van de overledenen, gesigneerd G. Gaudier-Rembaux.


ID: 217066 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Ganzestraat (Ichtegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Op militaire luchtfoto's uit de Eerste Wereldoorlog zijn er in de onmiddellijke nabijheid van deze post diverse installaties te zien.


ID: 217067 | Bouwkundig element

Bakstenen militaire post Stationsput

Statiebeekstraat (Ichtegem)
Naar verluidt deels bewaarde bunker uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd bij de Stationsput, net ten zuiden van de voormalige spoorlijn 62.


ID: 216994 | Bouwkundig element

Duitse militaire post voormalige spoorlijn 62

Zuidstraat (Ichtegem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de voormalige spoorlijn 62, die aangelegd was tussen Oostende en Torhout, vlakbij het station van Ichtegem en de tramlijn Brugge-Leke.


ID: 216995 | Bouwkundig element

Duitse militaire constructie

Zuidstraat (Ichtegem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken ten oosten van de voormalige spoorlijn 62, die aangelegd was tussen Oostende en Torhout, vlakbij het station van Ichtegem en de tramlijn Brugge-Leke.


ID: 216993 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Zuidstraat 105 (Ichtegem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij de voormalige spoorlijn 62, die aangelegd was tussen Oostende en Torhout, vlakbij het station van Ichtegem en de tramlijn Brugge-Leke.


ID: 301113 | Landschappelijk geheel

Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge, Sint-Jan (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
Dit gebied omvat Slagveld van Pilkem Ridge met verspreide militaire begraafplaatsen ten noorden van Ieper en ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer. Tot de kern van het gebied behoort het deel van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog dat met de eerste dodelijke gasaanval (22-23 april 1915) in de militaire geschiedenis wordt geassocieerd. In de chronologie van de Eerste Wereldoorlog dateert dit slagveld uit de periode 1915-1917, die de tijd tussen de tweede en derde slag om Ieper omspant. Ruim twee jaar bleef de frontlijn hier liggen. Ten noorden van dit gebied vormde een waterlijn of overstroomde zone de scheiding tussen de geallieerde en Duitse troepen. Het front volgde de oevers van het kanaal Ieper-IJzer. Pas vanaf kilometerpaal 4 aan het Kanaal Ieper-IJzer verliet het de kanaalzone en liep het front verder over land.


ID: 305361 | Landschappelijk element

Christusboom

Hollebeke (Ieper)
Aan de rand van het golfterrein staat een eik, die vermoedelijk rond 1830 werd geplant, toen het park rond het kasteel werd aangelegd. Van deze boom schoot er na de Eerste Wereldoorlog niets meer over, maar hij kwam na de wapenstilstand op 'miraculeuze wijze' terug tot leven.


ID: 213526 | Bouwkundig element

Britse militaire post

Abdijmolenstraat (Ieper)
Eén van oorspronkelijk twee halfondergrondse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog.