Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 300190 | Landschappelijk element

Meidoornen in holle weg

Roosakkerstraat (Lanaken)
In een holle weg in het gehucht Briegden te Lanaken, komen nog een aantal oude meidoornen voor. Deze zijn zeer dik, met stamomtrekken van circa 1 m. In 2012 werden een aantal meidoornen gekapt wegens aantasting door perenvuur.


ID: 306644 | Landschappelijk element

Watercipres

Stationsstraat 131 (Lanaken)
In de voortuin van een villa in de Stationsstraat staat een watercipres of Chinese moerascipres met een omtrek van 324 cm.


ID: 307449 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Kruiskapel met witte paardenkastanje als kapelboom

Bormansstraat, Walhostraat (Landen)
Eind 19de-eeuwse Heilige Kruiskapel of Kapel Walho met witte paardenkastanje als kapelboom.


ID: 300005 | Landschappelijk element

Lindeboom bij muurkapel

Lindestraat 41 (Landen)
In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart. Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt. Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom. De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.


ID: 300006 | Landschappelijk element

Buxus in pastorietuin Attenhoven

St.-Petrusstraat 17 (Landen)
Deze geschoren op stam gezette buxus maakt deel uit van de voormalige pastorietuin van Attenhoven. Van de vermoedelijke formele 18de-eeuwse tuinaanleg is weinig bewaard, op een aantal zeer oude aanplantingen na zoals buxussen, gele kornoelje en een taxus. Deze aanplantingen maken traditioneel deel uit van de pastorietuin.


ID: 301801 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als herdenkingsboom

Wezerenstraat (Landen)
Bij de parochiekerk Sint-Amandus staat een oude paardenkastanje, die al in die hoedanigheid te zien is op een postkaart waarvan de foto werd genomen na de herstelling van de kerk in 1925. Toen was het al een volwassen opgaande boom met ingekorte zware gesteltakken en verwondingen. De boom verkeert nu 90 jaar later in de veteraanfase. Deze dorpsboom staat hier al geruime tijd (mogelijks al rond de 200 jaar), waarom hij hier geplant is werd niet achterhaald. Op de zelfde postkaart zien we dat in de nabijheid van de boom, op het ommuurde kerkhof, een oorlogsmonument werd geplaatst. De boom staat op openbaar domein, een afgesplitst deel dat vroeger deel was van het kerkhof. De Wezerenstraat was hier ooit een voetweg die over het kerkhof liep. Een boom geplant op het openbaar domein en die rond de 200 jaar oud is, kan mogelijks een herdenkingsboom zijn.


ID: 308038 | Landschappelijk element

Linde op Bortombe

Zoutpoortstraat (Landen)
Centraal op de top van de Bortombe staat een imposante meerstammige linde. Deze boom bezit nog een oude stambasis (diameter circa 2 meter) met delen van de oorspronkelijke restwand van de voorgaande holle boom. Vanuit deze restwand en vanuit stamvoetopslag groeiden verschillende nieuwe stammen, die tegenwoordig opnieuw een mooie volle kruin vormen bovenop de tumulus.


ID: 304252 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Bellestraat, Kouterbaan, Lange Molenstraat, Leo Duboisstraat (Lebbeke)
Op een pleintje waar vier wegen op uitkomen werd in 1919, na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, een vredesboom geplant. In 2005 werd beslist om veiligheidsredenen de linde te vellen. Een nieuwe lindeboom werd op dezelfde plaats aangeplant.


ID: 9096 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Koninklijk Gesticht Van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Het Koninklijk Instituut van Mesen omvatte een indrukwekkend gebouwencomplex gelegen in een park met vijver met tuinbruggen en parkdreef en met een hoge bakstenen ommuring die oorspronkelijk de Kasteeldreef en -straat, de Markizaat- en Stationsstraat aflijnde. Een deel van het 18de-eeuwse landhuis werd als ruïne geconsolideerd. De stallen in het verlengde van de oranjerie bleven bewaard alsook enkele resten van omheiningsmuren. In het park voorts nog tuinbruggen, kettingpalen en een fruitmuur rond de voormalige moestuin.


ID: 133244 | Landschappelijk element

Zuilvormige eik in het park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Kasteeldreef (Lede)
Deze solitaire zuilvormige eik staat aan de noordrand van de vijver in het park van het vroegere Koninklijk Gesticht van Mesen te Lede. De inplanting aan de rand van een grote open ruimte en de opvallende groeiwijze maken de boom tot een beeldbepalend element.