Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 133042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde solitaire linde als kruispuntboom

Huisepontweg, Ledekerkweg (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Huisepontweg met de Ledekerkweg en in de hoek van een landbouwperceel staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 130368 | Landschappelijk element

Op enen gezette taxus bij parochiekerk Sint-Bavo

Kerkplein (Kruisem)
De op stam gezette taxus (Taxus baccata) bevindt zich op 7 meter ten zuiden van de Sint-Bavokerk, op het voormalige kerkhof dat in 2006 is opgeruimd en is omgevormd tot een publieke ruimte in uitvoering van een project tot dorpskernherwaardering.


ID: 133040 | Landschappelijk element

Gekandelaarde Hollandse linde als kruispuntboom en hoekboom

Kolpaart, Oost Beertegemstraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van de Kolpaart met de Oost Beertegemstraat en in de hoek van een perceeltje staat een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen.


ID: 133043 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Kolpaart, Lange Aststraat (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.


ID: 133044 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Molendamstraat 38 (Kruisem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van een inmiddels verdwenen erf. Er werd een nieuw gebouw opgericht en de toegang is verlegd. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee gekandelaarde Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek van 260 cm en de tweede boom een stamomtrek heeft van 233 cm.


ID: 131427 | Landschappelijk element

Welkomstlinde bij Goed ter Corpen

St. Elooiskeer 45 (Kruisem)
Een oude Hollandse linde flankeert de erftoegang bij het Goed ter Corpen en maakt tevens een mooi geheel uit met de tegenover gelegen beschermde Sint-Elooiskapel. De juiste leeftijd van de eeuwenoude boom is moeilijk te achterhalen, de stam is hol en heeft een belangrijk deel van zijn kruin verloren. De boom is imposant en beeldbepalend, hij vertoeft gezien zijn conditie nog in een behoorlijke staat en kan mits goede verzorging hier nog lange tijd vertoeven.


ID: 304331 | Landschappelijk element

Twee linden als welkomstbomen bij pastorie

Markt 5 (Laakdal)
Twee welkomstbomen flankeren de toegang tot de pastorie aan de straatzijde. Deze traditionele beplantingsvorm werd uitgevoerd met lindebomen. Ze zijn ingeplant op zeer korte afstand achter de hekpijlers. In het straatbeeld zijn de bomen visueel sterk aanwezig, ze zijn bijgevolg beeldbepalend.


ID: 304333 | Landschappelijk element

Zilverlinde met boomkapel als hoekboom bij pastorie

Markt 5 (Laakdal)
Aan de straatzijde wordt het perceel van de pastorietuin aan de zuidkant begrensd door een boom. Het is een hoekboom bij een oude niet meer actuele kadastergrens. Het betreft een opgaande zilverlinde, de boom heeft nu (2016) een stamomtrek van 300 cm. In het straatbeeld is de boom, samen met de twee welkomstbomen bij de inkom van de pastorij, visueel sterk aanwezig en is hij beeldbepalend.


ID: 303067 | Landschappelijk element

Bomengroep met opgaande eiken bij Kasteel van Laarne

Eekhoekstraat, Kasteeldreef (Laarne)
Het beboomde perceel tegenover de voorkant van het kasteel, in de hoek Eekhoekstraat en Kasteeldreef, is en nog een restant dat aansloot bij de in de jaren tachtig gerooide eikendreef. De beeldbepalende bomengroep telt negen opgaande zomereiken waarvan de dikste stam een omtrek heeft van 294 cm (2016).


ID: 303068 | Landschappelijk element

Vier gekandelaarde lindes op het voorplein van het Kasteel van Laarne

Eekhoekstraat (Laarne)
Op het voorplein van het kasteel van Laarne staan vier lindebomen. De voortuin is netjes verdeeld in vier parterres, de bomen staan telkens in het midden ervan. De bomen hebben verschillende leeftijden, de twee gekandelaarde zomerlindes aan de staatzijde (oosten) zijn even oud. De twee bomen aan de kant van de kasteelgracht (westen) zijn Hollandse lindes. Eén ervan, de meest noordelijke, is een zéér oud gekandelaard exemplaar en de andere is een recente vervanging. Deze boomaanplantingen vormen een geheel en zijn beeldbepalend, het oude exemplaar is hier echter zéér bijzonder en bezit nog erfelijk materiaal uit vervlogen tijden.