Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48296 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Rochusstraat 42 (Dendermonde)
Burgerhuis gedateerd 1901 op cartouche in de voorgevel. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder geknikt zadeldak met eclectische voorgevel met neobarokke inslag.


ID: 48159 | Bouwkundig element

Uitbreiding herenhuis Baillon

Sint-Rochusstraat 58 (Dendermonde)
De woning werd volgens kadastergegevens circa 1852 aanvankelijk gebouwd als uitbreiding van het hoekhuis Sint Jorisgilde 53 op een driehoekig onbebouwd perceel. Circa 1910 werd het ingericht als een afzonderlijk woonhuis en kreeg het wellicht het huidige uitzicht. Het gebouw oogt als een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd en geknikt zadeldak.


ID: 48901 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Sint-Ursmarusstraat (Dendermonde)
De kerk heeft een driebeukig grondplan met een klein koor, geflankeerd door kleine sacristieën, een monumentale westtoren met aan weerszijden annexen onder een lessenaarsdak die lager zijn dan de eigenlijke zijbeuken. Van de gotische kerk, die omstreeks 1500 gebouwd werd, rest nog slechts de onderbouw van de vierkante westtoren.


ID: 48968 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Baasrode

Sint-Ursmarusstraat 100 (Dendermonde)
Het gemeentehuis grenst aan de straat en werd circa 1860 gerealiseerd naar ontwerp van bouwkundige J. Saeys. De noordelijke zijgevel paalt deels aan de meer naar achter gelegen pastorie; de zuidelijke zijgevel grenst deels aan de voormalige onderwijzerswoning van de vroegere gemeenteschool. Het gemeentehuis is typologisch en stilistisch verwant aan de neoclassicistische woningbouw van omstreeks 1860.


ID: 48489 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 100A (Dendermonde)
Aanvankelijk burgerhuis, gebouwd in 1886. In 1910 aangekocht door de gemeente Baasrode met toevoeging aan de achterzijde van schoolgebouwen ter uitbreiding van de aanvankelijk achter het aanpalende gemeentehuis gelegen gemeenteschool. Dieper gelegen gebouw met vier venstertraveeën van twee bouwlagen onder zadeldak en links aanpalend licht terugspringend poortgebouw van één bouwlaag onder schilddak.


ID: 48491 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Sint-Ursmarusstraat 111, 113A (Dendermonde)
Ruim opgevat bakstenen burgerhuis uit 1872 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in 1887 vergroot. Rechts aanpalend poortgebouw van één bouwlaag onder platte bedaking. Lijstgevel op hardstenen sokkel en horizontaal geleed door hardstenen cordonlijsten.


ID: 48492 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Sint-Ursmarusstraat 113 (Dendermonde)
Teruggaand op een huis aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816 en circa 1889 verbouwd en vergroot. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel horizontaal geleed door platte banden en cordons.


ID: 48493 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Ursmarusstraat 115-117 (Dendermonde)
Neoclassicistisch getint herenhuis uit 1889 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (leien). Dubbelhuis met gepleisterde en geschilderde lijstgevel met pui uitgevoerd in brede banden boven de hoge zwaar geprofileerde natuurstenen plint. Rechts aanpalend poortgebouw met beglaasde poort voorzien van siersmeedwerk, gevat tussen geblokte pilasters, voorheen bekroond met siervazen.


ID: 48494 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Ursmarusstraat 125 (Dendermonde)
Herenhuis uit 1837 van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Donkerrode bakstenen lijstgevel op lage hardstenen plint en bovenaan afgelijnd door architraaflijstje, smalle vlakke fries en daklijst. Licht uitspringende poorttravee rechts met brede poort gevat binnen een hardstenen omlijsting gevormd door pilasters en afdekkend hoofdgestel.


ID: 48497 | Bouwkundig element

Scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme

Sint-Ursmarusstraat 137 (Dendermonde)
Scheepvaartmuseum en voormalige scheepswerven Van Praet-Dansaert en Van Damme. De voormalige scheepswerf Van Praet–Dansaert is één van de oudste, zo niet de oudste nog volledig bewaarde Vlaamse scheepswerf met droogdokken, werkhuizen, burelen, loodsen en werktuigen. De nog bestaande droogdokken voor houten schepen van de scheepswerven van Van Damme en van Van Praet-Dansaert dateren uit de 19de eeuw. Het voormalige huis van scheepsbouwer Emiel Van Damme, dateert vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw.