Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48305 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Statieplein 30-32 (Dendermonde)
Burgerhuis, gebouwd tussen 1881 en 1890. Het gebouw bevond zich binnen een straal van 380 meter rond de stadsvesting waarbinnen om strategische redenen enkel in hout mocht worden gebouwd. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak.


ID: 48306 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Statieplein 36 (Dendermonde)
Burgerhuis opgericht naar ontwerp van 1936 van architect Fernand de Ruddere. Hoog rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kunstleien en bak- en kunststenen voorgevel in eclectische stijl.


ID: 48298 | Bouwkundig element

Burgerhuis met café

Statieplein 8-10 (Dendermonde)
Burgerhuis met café, gebouwd naar ontwerp van 1924 van architect F. de Ruddere. Breed huis van zeven traveeën en twee bouwlagen, onder pseudomansardedak met twee houten dakkapellen en voorgevel in neostijl met neobarok getinte elementen.


ID: 48703 | Bouwkundig element

Geheel van dorpswoningen

Steenweg naar Wetteren 4-16 (Dendermonde)
Geheel van zes huizen in villastijl, volgens de gegevens uit het kadasterarchief gebouwd in 1913. Vijf dwars op de steenweg gelegen woningen en één aanpalende woning aan de straatkant. Woningen van twee of drie traveeën en één bouwlaag onder overstekende zadeldaken met klimmende dakkapellen en hoge puntgevels.


ID: 48704 | Bouwkundig element

Herenhuis

Steenweg naar Wetteren 18 (Dendermonde)
Sinds 1898 directeurswoning van de in 1896 opgerichte Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde. Vrijstaand dubbelhuis van tweeënhalve bouwlaag en vijf traveeën, aan weerszijden geflankeerd door aanbouwen van één bouwlaag waaronder het voormalige koetshuis rechts. Achtergelegen tuin met centraal pad, onderbroken door een vijver die omgeven wordt door een ijzeren hekwerk. Achteraan de tuin gelegen tuinpaviljoen.


ID: 207067 | Bouwkundig element

Fabriek Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde

Steenweg naar Wetteren 20 (Dendermonde)
Huidige industrieterreinen aan de steenweg nog gemarkeerd door verschillende bakstenen gebouwen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw verbonden door hoge bakstenen muren. Rechts wordt het terrein begrensd door een bakstenen gebouw met een opvallend halfrond pannen dak, vermoedelijk vernieuwd in 1926. De overige gebouwen aan de steenweg palen met hun zijgevel aan de straat, tellen één of twee bouwlagen onder zadeldak en zijn geritmeerd door hoge rechthoekige of getoogde vensters met kleine metalen roedeverdeling. Recentere bedrijfsgebouwen in binnenblok.


ID: 48706 | Bouwkundig element

Tweegezinswoning

Steenweg naar Wetteren 31-33 (Dendermonde)
Twee gekoppelde woningen met links aanpalende omhaagde tuin en ijzeren toegangshek, opgetrokken in 1904-1905 door de Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde, naar verluidt voor de ingenieurs. Woningen van tweeënhalve bouwlaag en elk drie traveeën onder een doorlopend zadeldak.


ID: 48707 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Steenweg naar Wetteren 59-77 (Dendermonde)
In 1927 per twee in spiegelbeeld opgetrokken enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken door de Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde.


ID: 48900 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw Ter Noodkapel

Steenweg van Aalst (Dendermonde)
Wat achterin en lager gelegen landelijke devotiekapel, door hoge haag van de straat afgescheiden. De precieze bouwdatum van kapel is niet bekend maar de kapel wordt circa 1871 kadastraal genoteerd maar is mogelijk ouder. kleine kapel met rechthoekig grondplan en vlakke koorafsluiting.


ID: 48976 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Denderhof

Steenweg van Aalst 114 (Dendermonde)
Het landhuis Kasteel Denderhof is omgeven door een park in landschappelijke stijl met zichtas richting de Dender. Tot het domein behoren ook een dienstgebouw met voormalige stallen, een kapel en de rest van een tuinfolie. Volgens kadastergegevens werd het terrein vermoedelijk omstreeks 1863 bebouwd met drie in U-vorm geplaatste losstaande vleugels die als landbouwuitbating gebruikt werden. Circa 1898 werd het hoofdgebouw vergroot en werd een kleine kapel gebouwd. Tussen 1909 en 1911 liet J. De Bruyn de gebouwen vergroten en werd de villa verbouwd tot een kasteeltje in eclectische stijl.