Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 200773 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Gertrudis

Begijnhoflaan 62 (Dendermonde)
Volgens 18de- en begin 19de-eeuws kaartmateriaal bestond deze woning oorspronkelijk uit twee huizen. De linker woning was het eerste van een reeks woningen die tussen 1630 en 1638 in opdracht van het begijnhofbestuur opgericht werden door meester metser Marten Marien en timmerman Abraham van Calendries. De rechter helft werd in 1660 nieuw opgetrokken. Huidig enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak en dakvenster met tuitgevel.


ID: 207119 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Christiana

Begijnhoflaan 64 (Dendermonde)
Voormalig begijnenhuis, volgens archiefdocumenten opgericht rond 1660 samen met het rechter deel van het huis Heilige Gertrudis. Hoekgebouw dat de gevelrij ten noorden afsluit palend aan het zogenaamde Klein Begijnhof. Vrij goed bewaarde woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak afgewerkt met vlechtingen in de vrijstaande zijgevel en nog voorzien van het dakvenster met tuitgeveltje.


ID: 48072 | Bouwkundig element

Herenhuis

Begijnhoflaan 68 (Dendermonde)
Huidig herenhuis gebouwd tussen 1841 en 1843. De Fundatie Verpletsen was hier gevestigd van 1843 tot het jaar van afschaffing in 1864 en voorzag in onderdak van een aantal religieuzen en weeskinderen. Achterin gelegen gebouw omsloten door een ruime ommuurde tuin met ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers. Schuin ingeplant volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, rechts circa 1910 vergroot met een lage aanbouw onder plat dak. Traditioneel opgevat als een dubbelhuis in neoclassicistische stijl, met zeer sobere gevelafwerking.


ID: 48601 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Benedenstraat 11 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens verbouwing uit 1907 van volume dat opklimt tot 1872. Achtergelegen landgebouwen opgetrokken in 1907 en in de 20ste eeuw gedeeltelijk herbouwd.


ID: 48599 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Benedenstraat 4 (Dendermonde)
Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, voorheen naar verluidt ook café en winkeltje. Woning van één bouwlaag en drie traveeën onder geprofileerde daklijst en leien zadeldak, illustratief voor de oorspronkelijke bouwschaal en bouwhoogte in het dorpscentrum.


ID: 48600 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Benedenstraat 5-9 (Dendermonde)
Samenstel van drie haaks op de straat gebouwde boerenarbeidershuizen. In kern minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw, zie een afbeelding van twee losstaande volumes op het Primitief Plan (1817). Twee volumes circa 1850 met elkaar verbonden, vergroot en kadastraal opgedeeld in drie woningen.


ID: 48966 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Beurzestraat 1, Kerkstraat 67 (Dendermonde)
Laat-19de-eeuwse hoekwoning met kenmerkende afgeschuinde hoektravee, één van de weinige gebouwen die gespaard bleven van de systematische brandstichtingen tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 48074 | Bouwkundig element

Ensemble van twee arbeiderswoningen

Beurzestraat 9-11 (Dendermonde)
Ensemble van twee arbeiderswoningen volgens repeterend schema, stilistisch te dateren in het begin van de 20ste eeuw. Verzorgd geheel van twee enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak.


ID: 48075 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beurzestraat 14 (Dendermonde)
Stijlvol burgerhuis, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw, in een eclectische stijl met invloeden van de Vlaamse renaissance. Dubbelhuis van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak, door breedte en kleurgebruik contrasterend met de rest van de bebouwing in de straat.


ID: 48073 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Beurzestraat 4-8 (Dendermonde)
Verzorgd ensemble van drie burgerhuizen in neotraditionele stijl, volgens spiegelbeeldschema. Volgens bouwplan realisatie van stadsarchitect Alexis Sterck van 1921 als onderdeel van een heropbouw van vier woonhuizen en één winkelpand op de hoek met de Kerkstraat. Ondiepe woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder doorlopende zadeldaken.