Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

975 resultaten


ID: 48394 | Bouwkundig element

Vredekapel

Stuifstraat (Dendermonde)
Gelegen op driehoekig beboomd perceel palend aan de oude Scheldearm. Kapel in Vlaamse Stijl naar een ontwerp van architect Fritz Bosteels en gebouwd in 1945 door de parochianen als dank voor de gespaarde levens tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 48878 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Theodoor Vermylenstraat 4-18 (Dendermonde)
Ensemble van huizen samen gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. Een symmetrisch geheel vormend met twee middelste rijhuizen in spiegelbeeldschema en voorts volgens een repeterend schema gebouwde rijhuizen.


ID: 48499 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Theodoor Vermylenstraat 138 (Dendermonde)
Gedateerd 1782 op jaaranker. Met huidig grondplan al aangegeven op het primitief kadasterplan (1816). Hoeve bestaande uit woonhuis en landgebouw opgesteld in L-vorm, voorerf afgescheiden van de straat door een afsluiting in betonplaten, doorbroken door een ijzeren toegangshek.


ID: 48883 | Bouwkundig element

Villa van Theodoor Vermylen met tuin

Theodoor Vermylenstraat 15 (Dendermonde)
Villa, gebouwd als directeurswoning van de fabrieken Vermylen en gekadastreerd als nieuwbouw in 1912. Onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De villa bezit een dominant karakter en een zeer authentiek voorkomen. De omringende tuin vertoont een aanleg in landschappelijke stijl bepaald door diverse loofboomsoorten solitair en in groepen aangeplant. De voortuin wordt aan de noordwestelijke zijde afgesloten door een bak- en hardstenen omheiningsmuur met in het midden decoratief ijzeren hekwerk.


ID: 48884 | Bouwkundig element

Concert- en feestzaal

Theodoor Vermylenstraat 17 (Dendermonde)
Aanvankelijk concertzaal en feestzaal, opgericht door het bedrijf Vermylen, gekadastreerd als nieuwbouw in 1908, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De eigenlijke zaal bezit een langgerekte rechthoekige vorm onder pannen zadeldak met wellicht later toegevoegd dakklokje. Dit volume wordt voorafgegaan door een hogere voorbouw die toegang verleent tot de zaal, typologisch opgevat als een hoekhuis.


ID: 48887 | Bouwkundig element

Personeelswoning

Theodoor Vermylenstraat 19 (Dendermonde)
Aan de voorbouw van de concert- en feestzaal palend enkelhuis, samen ermee als nieuwbouw gekadastreerd in 1908, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen.


ID: 48886 | Bouwkundig element

Metaalfabriek Ateliers de constructions de Baesrode

Theodoor Vermylenstraat 20 (Dendermonde)
De bedrijfsgebouwen waar allerhande metalen constructies geproduceerd werden, zijn gelegen tussen de huizenrij nummer 14-18 en nummer 24-36, als onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen. De indrukwekkende rechthoekige fabriekshal van 1907 paalt met een hoge kopgevel aan de straat. Rechts een lage lange lijstgevel aan van de latere bedrijfsuitbreidingen van 1909-1911. De gevelwand bezit de typische bouwkarakteristieken eigen aan de industriƫle architectuur van die tijd.


ID: 48888 | Bouwkundig element

Ensemble van personeelswoningen

Theodoor Vermylenstraat 24-36 (Dendermonde)
Huizenrij van zeven woningen voor bedienden, als nieuwbouw gekadastreerd in 1906 en behorend tot de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen.


ID: 48879 | Bouwkundig element

Reeks personeelswoningen

Theodoor Vermylenstraat 3-13 (Dendermonde)
Reeks van aaneensluitende huizen samen als nieuwbouw gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen.


ID: 48889 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Theodoor Vermylenstraat 68-78, 82, 86-98 (Dendermonde)
Volgens kadastergegevens in 1908-1909 gebouwd in opdracht van het bedrijf Vermylen, in aansluiting bij de kern van de fabriekswijk met woningbouw en plein die hier meer voorin de straat werd gerealiseerd.