Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 78482 | Bouwkundig element

Observatie- en mitrailleurpost

Kastanjeplein (Diksmuide)
Observatietoren uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken in de (restanten van de) voormalige pastorie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een bijkomende etage op de toren toegevoegd.


ID: 78483 | Bouwkundig element

Naamsteen observatiepost Pervijze

Kastanjeplein (Diksmuide)
Naamsteen "observatiepost Pervijze", tussen 1984 en 1988 op initiatief van de provincie West-Vlaanderen geplaatst. Deze naamsteen verwijst naar de iets verder gelegen observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78530 | Bouwkundig element

Naamsteen Vicogne voorpost

Kasteelhoevestraat (Diksmuide)
Naamsteen, in 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen, ter herinnering aan de Duitse voorpost die bij de Vicogne was ingericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78283 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken naar ontwerp van beeldhouwer Rombaux Roland (Ecaussinnes) voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te Keiem.


ID: 78289 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Keiem

Keiemdorpstraat (Diksmuide)
De Belgische militaire begraafplaats van Keiem is een verzamelbegraafplaats van na de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats, ingewijd op 12 juli 1925, heeft een ruitvormige plattegrond met vier symmetrisch aangelegde perken met dubbele rijen grafstenen. Toegang via een tweeledig smeedijzeren toegangshekken, gevat tussen twee arduinen pijlers.


ID: 78349 | Bouwkundig element

Sint-Jozefszaal

Kerkomgangstraat (Diksmuide)
Beeldbepalend ten zuiden van het kerkhof ingeplant. Volgens de literatuur als parochiezaal van de de Sint-Niklaasparochie in 1910 gebouwd op initiatief van pastoor P. Laheye. Tijdens de Eerste Wereldoorlog onder meer ook gebruikt als lazaret en noodkerk. Vrijstaand roodbakstenen volume onder schilddak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op verzorgde witgeschilderde korbeeltjes.


ID: 78078 | Bouwkundig element

Klein begijnhof

Kleine Dijk 21-26, 28-31, 32 (Diksmuide)
Groep kleine huisjes na de Eerste Wereldoorlog gebouwd voor oorlogsweduwen met steun van het Nederlands-Belgisch hulpfonds "Steun aan België" of de "Stichting van Wezel".


ID: 78204 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost II. Stellung

Klerkenstraat 2 (Diksmuide)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse tweede stelling. De betonnen observatiepost werd opgetrokken tussen september 1916 en april 1917 in een bestaand bakstenen gebouw. Kenmerkend zijn de twee smalle observatiegleuven die samen een hoek van 90° vormen.


ID: 78091 | Bouwkundig element

Villa met Duitse militaire posten

Koning Albertstraat 39 (Diksmuide)
Grootschalig wederopbouwpand uit de jaren 1920, ontworpen door Jozef Viérin in samenwerking met Lucien Coppé. Ondanks de ligging in een straat met aaneengesloten bebouwing, heeft dit pand de allure van een villa met cottage-inslag, zie de voortuin, het volumespel met schild- en zadeldaken, en de bow-window. In de tuin zijn deels bakstenen, deels betonnen militaire posten uit de Tweede Wereldoorlog bewaard gebleven, die deel uitmaakten van het steunpunt Diksmuide.


ID: 78574 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Kortewildestraat (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, met twee rechthoekige ruimtes en een aanbouw met een mangat.