Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 78572 | Bouwkundig element

Duitse bunker Houtlandstraat

Houtlandstraat 12 (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog met een vrij gesofisticeerd ontwerp, in vergelijking met andere bewaarde Duitse constructies uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Hiervan getuigt onder meer de uitwerking van het dak, de borstwering, het afdak, de vensteropeningen met schuine vlakken, enzovoort.


ID: 78568 | Bouwkundig element

Ingebouwde Duitse militaire constructie

Houtlandstraat 4 (Diksmuide)
Ingebouwde Duitse militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. Bovengrondse betonnen constructie ingebouwd in de stal van een kleine, verbouwde wederopbouwhoeve, ten zuidoosten van de Duitse militaire begraafplaats in het "Praatbos". De betonnen constructie bestaat uit een korte gang, die uitgeeft op een grotere binnenruimte met bewaarde uitsparingen voor houten balken. Achtergelegen kleinere ruimte.


ID: 78571 | Bouwkundig element

Hoeve Praatbos

Houtlandstraat 8 (Diksmuide)
Gebouw, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door de Duitse bezetter achter de derde Duitse linie als 'oorlogscasino' of 'officierenmess' met ontspanningsruimte en cinema voor de militairen. Er zou ook regelmatig een mis opgedragen zijn.


ID: 78605 | Bouwkundig element

Gedenkmuur bevrijding van de Blankaart

Iepersteenweg (Diksmuide)
Gedenkmuur ter herinnering aan de bevrijding van de Blankaart tijdens het Eindoffensief op 28 september 1918. Roodbakstenen muur met bronzen gedenkplaat naar ontwerp van Louis Dupont (gesigneerd) met opschrift.


ID: 78244 | Bouwkundig element

Duitse bunker Dodengang

Ijzerdijk (Diksmuide)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, net ten noorden van de beruchte 'Dodengang'.


ID: 78250 | Bouwkundig element

Naamsteen Petroleumtanks

Ijzerdijk (Diksmuide)
Naamsteen, in 1985 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de geduchte Duitse stelling die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht in één van de twee petroleumtanks die hier vlak voor de Eerste Wereldoorlog waren opgetrokken.


ID: 78523 | Bouwkundig element

Naamsteen Tervatebrug

Ijzerdijk (Diksmuide)
In 1984 opgericht op initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herinnering aan de doorbraak van de Duitse troepen ter hoogte van de Brug van Tervate tijdens de Slag aan de IJzer. Vrijstaand gedenkteken naar ontwerp van J. Vansteenkiste (Brugge) samengesteld uit sokkel in spanbeton en ruitvormige gedenksteen in witte natuursteen met het opschrift: "TERVATEBRUG 21-23 OKTOBER 1914".


ID: 78524 | Bouwkundig element

Tervatebrug

Ijzerdijk (Diksmuide)
Restant van roodbakstenen bruggenhoofd en metalen leuning van de voormalige Tervatebrug. Voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850). De draaibrug Tervate wordt een eerste maal op 19 oktober 1914 door de Belgische genie en een tweede maal in mei 1940 door de Franse militairen opgeblazen.


ID: 78526 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor de Grenadiers

Ijzerdijk (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken voor het 2de bataljon van de 1ste grenadiers en hun rol tijdens de Slag aan de IJzer in oktober 1914. Het gedenkteken werd in 1930 onthuld.


ID: 78527 | Bouwkundig element

IJzerkapel

Ijzerdijk (Diksmuide)
Zogenaamde IJzerkapel naast de erftoegang tot een hoeve. Dit kapelletje zou naar verluidt de Eerste Wereldoorlog hebben overleefd. Witgeschilderde bakstenen kapel met zadeldak, bedekt met rode dakpannen.