Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 78154 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Diksmuide

Woumenweg (Diksmuide)
Begraafplaats van Diksmuide.. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.


ID: 78616 | Bouwkundig element

Gedenkplaat voor de inname van Rille (Woumen)

Woumenweg (Diksmuide)
Gedenkplaat voor de inname van Rille (Woumen) aangebracht op de gevel van het voormalige gemeentehuis. Rechthoekige natuurstenen gedenkplaat met respectievelijk Nederlands- en Franstalig opschrift.


ID: 78618 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Woumenweg (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen uit Woumen, vervaardigd door Antoon Van Parys en onthuld in 1927.


ID: 78234 | Bouwkundig element

Esenkasteel

Woumenweg 100 (Diksmuide)
In 1925 heropgebouwd kasteel in een neoclassicistische baksteenarchitectuur, naar ontwerp van architect Lauwers (Brussel) op de plaats van kasteel uit de 19de eeuw, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig vernield geraakt was. Park met onder meer vijver en waterput uit de jaren 1920.


ID: 78615 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Woumen

Woumenweg 244 (Diksmuide)
Voormalig gemeentehuis van 1922, zie datumsteen, naar ontwerp van architect René Cauwe (Brugge). Verankerde gele baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond onder leien zadeldak. Links, lagere travee onder dito zadeldak. Typerende wederopbouwkenmerken.


ID: 308414 | Bouwkundig element

Belgische militaire post

Zadelstraat 6 (Diksmuide)
Belgische militaire post uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78335 | Bouwkundig element

Pastorie met versterkte kelder

Zannekinstraat 18 (Diksmuide)
Voormalige pastorie met voortuin. Voor de Eerste Wereldoorlog gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, ruime voortuin met toegangspoortje en wellicht ook brug over de omwalling. Na de oorlog heropgebouwd op een betonnen militaire post uit de oorlog. Zowel het volume als het poortje worden hernomen in de heropgebouwde pastorie, de omwalling werd echter gesupprimeerd.


ID: 201017 | Bouwkundig element

Locre No.10 Cemetery

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met Britse en Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen tussen Loker en Dranouter. De ommuurde begraafplaats met L-vormig grondplan, een smeedijzeren toegangshekken en een 'Cross of Sacrifice' werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en opgaande bomen.


ID: 201453 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 7

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 7, een Frans model, wil de plaats markeren tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.


ID: 213259 | Bouwkundig element

Standbeeld burgerlijke en militaire doden

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Dranouter. Het standbeeld van Antoon Van Parys werd opgericht op initiatief van de Vlaamse Oud-Strijders (V.O.S.) en onthuld op 25 mei 1924.