Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 305361 | Landschappelijk element

Christusboom

Hollebeke (Ieper)
Aan de rand van het golfterrein staat een eik, die vermoedelijk rond 1830 werd geplant, toen het park rond het kasteel werd aangelegd. Van deze boom schoot er na de Eerste Wereldoorlog niets meer over, maar hij kwam na de wapenstilstand op 'miraculeuze wijze' terug tot leven.


ID: 213526 | Bouwkundig element

Britse militaire post

Abdijmolenstraat (Ieper)
Eén van oorspronkelijk twee halfondergrondse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201143 | Bouwkundig element

Railway Chateau Cemetery

Adriaansensweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats wordt getypeerd door afsluitingshagen, een toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' en drie rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.


ID: 308415 | Bouwkundig element

Britse militaire post Machine Gun Farm

Adriaansensweg 31 (Ieper)
Betonnen militaire constructie in de schuur van een hoeve, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Britse eenheden.


ID: 213503 | Bouwkundig element

Yorkshire Trench & Dugout

Bargiestraat (Ieper)
De site 'Yorkshire Trench & Dug-out' is uitgebouwd rondom een opgegraven 'deep dug-out', waarvan de gangen en kamers door middel van dolomietpaden bovengronds weergegeven worden. Het tracé van de ondiepe loopgraaf uit 1915 wordt via een vlonderpad bovengronds weergegeven. Tegelijk werd een stuk loopgraaf van de 'Yorkshire Trench' uit 1917 gerenoveerd, aan de hand van A-frames, betonzakjes,.... en toegankelijk gesteld via treden. In de loopgraaf zijn de toegangen tot de 'deep dug-out' te zien.


ID: 213276 | Bouwkundig element

Gedenkkruisen Captain Bowlby en Captain Skrine

Begijnenbosstraat (Ieper)
Twee private gedenkkruisen, tijdens het interbellum opgericht voor twee officieren die hier in de omgeving tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen maar wiens graf nooit gevonden werd.


ID: 213527 | Bouwkundig element

Britse betonnen post Witte Poort Farm

Begijnenbosstraat (Ieper)
Britse bunker uit de Eerste Wereldoorlog opgetrokken achter de boerderij 't Hof Wittepoorte. Deze hoeve was tijdens de Eerste Wereldoorlog ook gekend als Witte Poort Farm.


ID: 201140 | Bouwkundig element

Vlamertinghe New Military Cemetery

Bellestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en J.R. Truelove. De begraafplaats is in twee niveaus aangelegd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en paviljoen op het hogere deel en de graven op het lagere deel. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen, struiken en bloemperken.


ID: 201146 | Bouwkundig element

Oak Dump Cemetery

Bernikkewallestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een kleine, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, 'Cross of Sacrifice', eerder onregelmatig aangelegde rijen met witte grafstenen en opgaande bomen.


ID: 213272 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor A. en M. Mahieu

Bernikkewallestraat (Ieper)
Gedenkteken opgericht ter herinnering aan twee broers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog omgekomen waren.