Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 201162 | Bouwkundig element

Birr Cross Roads Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een min of meer rechthoekige, ommuurde begraafplaats met centraal geplaveide toegang geflankeerd door twee witte natuurstenen pijlers, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en grafstenen die meestal uit Hopton Wood zijn vervaardigd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, markeringsbomen en leibomen.


ID: 201163 | Bouwkundig element

Hooge Crater Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een langwerpige begraafplaats, die grotendeels omheind is met hagen, met aan straatzijde een afgescheiden toegangsgedeelte met een 'Stone of Remembrance' in een cirkelvormige diepte, een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee schuilgebouwen. De graven uit witte natuursteen liggen verspreid over 23 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 213277 | Bouwkundig element

Obelisk 18th Division

Meenseweg (Ieper)
Gedenkteken, opgedragen aan de '18th Division'. Het herinnert aan hun inzet tijdens de Derde Slag bij Ieper (Eerste Wereldoorlog).


ID: 213278 | Bouwkundig element

Gedenkkruis King's Royal Rifle Corps

Meenseweg (Ieper)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de 'King's Royal Rifle Corps' en hun rol bij gevechten in deze omgeving tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213389 | Bouwkundig element

Britse observatiepost

Meenseweg (Ieper)
In de gebouwen achter Meenseweg nummer 142 is een bakstenen bouwwerk tijdens de Eerste Wereldoorlog binnenin met beton versterkt tot een Britse observatiepost.


ID: 213616 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post 1 Sanctuary Wood

Meenseweg (Ieper)
Restant van een betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, deels opgetrokken uit kleine betonblokken. De constructie ligt in het 'Sanctuary Wood', zoals het huidige Hogebos genoemd werd op Britse militaire stafkaarten.


ID: 213545 | Bouwkundig element

Duitse militaire post I Hooge

Meenseweg 481 (Ieper)
Eén van twee Duitse militaire posten bij het kasteelpark van het Hooge, opgetrokken uit betonblokken.


ID: 301961 | Landschappelijk element

Mijnkraters Hooge van 6/6/1916

Meenseweg 481 (Ieper)
In het park rondom het hedendaagse landhuis 'Kasteelhof ’t Hooghe' liggen mijnkraters die aan mekaar grenzen en nu als vijver in het park rond het landhuis geïntegreerd zijn. In het water is één betonnen militaire post aanwezig. Net naast de vijver staat een tweede halfondergrondse constructie.


ID: 308413 | Bouwkundig element

Duitse militaire post II Hooge

Meenseweg 481 (Ieper)
Eén van twee Duitse militaire posten bij het kasteelpark van het Hooge, opgetrokken uit betonblokken.


ID: 30393 | Bouwkundig element

Menenpoort

Menenstraat (Ieper)
Indrukwekkend Brits oorlogsgedenkteken in de vorm van een poortgebouw op de plaats van de oude oostelijke stadspoort van Ieper opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog, met duaal karakter, waarbij de buitenzijde als een triomfboog lijkt te zijn opgevat, terwijl binnenin ongeveer 55.000 namen van vermiste Britse militairen uit de Eerste Wereldoorlog vermeld worden. De Menenpoort werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en werd officieel ingehuldigd op 24 juli 1927 door maarschalk Lord Plumer in aanwezigheid van koning Albert.