Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 201451 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de 4de legerdivisie

Veurnekeiweg (Koksijde)
In een speciaal daartoe aangelegd park, omgeven door een lage aarden omwalling bezet met bomen, staat een complex van gedenktekens bestaande uit een monumentale gedenksteen voor de 4de legerafdeling op de achtergrond en gedenkstenen voor de onderscheiden linieregimenten aan de zijkanten. In het midden van het park bevindt zich de zuil voor baron du Faing d'Aigremont. Helemaal vooraan in het park ligt een rotsblok met daarop twee gedichten. Dit militair gedenkteken wil herinneren aan de Belgische 4de Legerdivisie en haar rol tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305104 | Bouwkundig element

Waterput

Vissersstraat (Koksijde)
Deze waterput zou tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Britse leger geconstrueerd zijn. Bakstenen waterput die nu ongeveer 200cm boven het zand uitsteekt, ongeveer 450cm diep is, met een diameter van 36cm en muren van 30cm dikte.


ID: 16498 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de Zoeaven

Zouavenplein (Koksijde)
Gedenkteken ter herinnering aan de deelname van de Zoeaven aan de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, vervaardigd uit granit bleuté, werd ontworpen door de Parijse architect René Clozier en werd in 1934 onthuld. Het geheel bestaat uit een ovaalvormig terras met geelbakstenen wanden, met twee gedenkplaten die ter hoogte van de trappen aan de westkant zijn aangebracht. Centraal op het terras staat een gedenkzuil in een cirkelvormig bloemperk.


ID: 91155 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Edewallestraat (Kortemark)
Gemeentelijke begraafplaats. Toegankelijk via smeedijzeren hek gevat tussen twee vierkante, bakstenen pijlers met gele baksteen voor horizontale belijning. Het perceel is afgezoomd door een ligustrumhaag en aan de straatzijde door twee rijen berken. De begraafplaats omvat een restant van een opgeheven Duitse militaire begraafplaats.


ID: 91369 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Esenstraat (Kortemark)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Zarren. Dit gedenkteken van circa 1975 vervangt een ouder gedenkteken


ID: 213556 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Esenstraat (Kortemark)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Bijna volledig ondergrondse constructie, waarop een bakstenen gebouw werd geplaatst.


ID: 91180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hadrianus

Handzameplein (Kortemark)
Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920, omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en bekiezelde paden.


ID: 91182 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Handzameplein (Kortemark)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, afkomstig uit Handzame en het gehucht Edewalle. Gedenksteen van blauwe hardsteen naar ontwerp van beeldhouwer L. Speiser (gesigneerd).


ID: 91184 | Bouwkundig element

Gedenkplaat voor het 20ste Linieregiment

Handzameplein 1 (Kortemark)
Bronzen gedenkplaat voor het 20ste Linieregiment, ter herinnering aan haar deelname aan de bevrijdingsgevechten in oktober 1918 (Eerste Wereldoorlog).


ID: 91225 | Bouwkundig element

Gevelkapel met Mariabeeld

Kronevoordestraat 21 (Kortemark)
Het Mariabeeld tegen de gevel van nummer 21 herdenkt de aanval op 30 juli 1917 (Eerste Wereldoorlog), waarbij de Belgen en de Engelsen hun kanonnen richten op het station en het noordelijker gelegen vliegveld van Handzame.