Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 91338 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Werkenplein (Kortemark)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, afkomstig uit Werken. Het gedenkteken is onthuld in 1923.


ID: 91467 | Bouwkundig element

Couchezmolen

Zarren-Lindestraat (Kortemark)
De Couchezmolen is een bakstenen stellingmolen, die vroeger fungeerde als olie- en korenmolen. Vandaag fungeert de molen enkel nog als korenwindmolen. In de molen is een gemeentelijk Molenmuseum ingericht.


ID: 200670 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de 34th Division met Duitse bunker

Beekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken ter herinnering aan de artillerie- en genietroepen van de 34ste Britse divisie en de rol die ze hier speelden tijdens de gevechten van oktober-november 1917 (Derde Slag bij Ieper). Achter het gedenkteken staat een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213283 | Bouwkundig element

Gedenksteen 2e Chasseurs d'Afrique

Beekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Kleine gedenksteen in een weide net ten zuiden van de Broenbeek. Dit gedenkteken herinnert aan twee mannen van het '2e Regiment Chasseurs d'Afrique', op deze plaats omgekomen op 9 oktober 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper (Eerste Wereldoorlog).


ID: 213618 | Bouwkundig element

Restanten Duitse betonnen militaire post

Beekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Restanten van een bovengrondse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, van Duitse makelij.


ID: 213282 | Bouwkundig element

Gedenkkruis militaire en burgerlijke doden

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkkruis ter herinnering aan de militaire en burgerlijke slachtoffers van Bikschote, uit de Eerste Wereldoorlog, van de hand van architect Marcel Hocepied. Het gedenkteken met eenvoudig Keltisch kruis maakt deel uit van een perk met achteraan een brede ruwe natuurstenen muur, opzij gesteund door twee dwarsmuurtjes en vooraan afgesloten door een hek


ID: 213655 | Bouwkundig element

Gedenkkapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Bikschotestraat (Langemark-Poelkapelle)
Kleine rechthoekige neogotische kapel uit gele baksteen, afgedekt met een zadeldak uit leisteen. Aan de voorzijde een dubbele segmentboogvormige deur met hierboven een blindvenster in de vorm van een vierpas, waarin een hardstenen kruis is ingewerkt.


ID: 200671 | Bouwkundig element

Cement House Cemetery

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en A.J.S. Hutton. De begraafplaats wordt aan straatzijde afgebakend met een muur, aan de andere zijden met een haag. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen poortgebouw met rondbogige doorgang en smeedijzeren hek, bakstenen schuilgebouwen, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice'. De graven zijn verdeeld over 21 perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen en bloemperken bij de graven.


ID: 213284 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 20th Light Division

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de deelname van de '20th (Light) Division' aan de Slag bij Langemark (16-18 augustus 1917), in het kader van de Derde Slag bij Ieper.


ID: 213640 | Bouwkundig element

Naamsteen Eindoffensief Steenbeek

Boezingestraat (Langemark-Poelkapelle)
Deze naamsteen maakt deel uit van de vijfde reeks naamstenen op initiatief van de Provincie West-Vlaanderen geplaatst in 1988 en die herinneren aan plaatsen en gebeurtenissen in verband met het Eindoffensief in het najaar van 1918.