Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 31050 | Bouwkundig element

Stadhuis van Poperinge

Grote Markt 1 (Poperinge)
Stadhuis uit 1912, opgetrokken op de plaats van het gesloopte 'Groot Sint-Joris' uit de 18de eeuw. Neogotisch eenheidsontwerp van architect J. Coomans uit Ieper, bestaande uit een stadhuis met slank belfort en postgebouw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de site gebruikt voor de opsluiting en executie van militairen.


ID: 31395 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Haringeplein (Poperinge)
Laatgotische hallenkerk met romaanse kruisingstoren, gelegen in de bocht van het Haringeplein-Haringestraat, in het midden van een omringend kerkhof. Tegen de voorgevel van de kerk worden de militaire doden van Haringe herdacht op een gedenkplaat.


ID: 200954 | Bouwkundig element

Nine Elms British Cemetery

Helleketelweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een poortgebouw, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen witte grafstenen, getooid met struikenrijen, bloemenperken en opgaande bomen.


ID: 213572 | Bouwkundig element

Amerikaanse mitrailleurpost

Helleketelweg 15 (Poperinge)
Amerikaanse mitrailleurpost uit twee bouwlagen, in 1918 ingebouwd in een bestaand wagenhuis van een hoeve.


ID: 31377 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met brouwerij

Heuvellandseweg 1, Reningelstplein 6 (Poperinge)
Schuin tegenover de kerk gelegen herenhuis met achterliggend voormalig brouwerij- en mouterijcomplex. Familiebedrijf gesticht in de 18de eeuw en in werking tot april 1963, dat heden gedeeltelijk gebruikt wordt als drankopslagplaats. Links van de toegang: kapelletje voor O.-L.-Vrouw van Vrede.


ID: 213303 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire doden en grafstenen

Kapellestraat (Poperinge)
Dertien heldehuldezerken en één andere grafsteen, opgesteld rond de gedenkzuil voor de militaire doden van de Eerste Wereldoorlog, op het oude kerkhof van de Sint-Janskerk.


ID: 213637 | Bouwkundig element

Nieuwe begraafplaats Sint-Jan-ter-Biezen

Kapellestraat (Poperinge)
Op de nieuwe begraafplaats van Sint-Jan Ter Biezen, langs de Kapellestraat, zijn een Britse grafsteen en twee heldenhuldezerkjes terug te vinden, te midden van de andere graven.


ID: 31120 | Bouwkundig element

Noodwoning

Komstraat 19 (Poperinge)
Lage arbeiderswoning onder zadeldak met hanggoot. In oorsprong mogelijk een zelfgebouwde woning met houten skelet, opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog in het kader van de toenmalige woningnood.


ID: 213362 | Bouwkundig element

Spoorweginfrastructuur aan de Waaienburg

Korte Lindestraat, Waaienburgseweg 36 (Poperinge)
Op het gehucht De Waaienburg zijn nog enkele sporen terug te vinden van spoorweginfrastructuur uit de Eerste Wereldoorlog. namelijk een bascule (langwerpige put) op het kruispunt van de Korte Lindestraat en de Waaienburgseweg, sporen van een bascule bij Waaienburg 36, en een meterslange bakstenen muur, gedeeltelijk met beton bedekt, die deel uitmaakte van een loskade, in een weide aan de Korte Lindestraat.


ID: 213350 | Bouwkundig element

Houten barak sanatorium De Lovie

Krombeekseweg 82 (Poperinge)
Houten barak, afkomstig van een hospitaalsite die tijdens de Eerste Wereldoorlog was opgericht voor de achtergebleven burgerbevolking in het onbezette deel van België en ook tijdelijk als militair hospitaal werd gebruikt. De site bleef na de wapenstilstand fungeren als hospitaal ter vervanging van de vernielde hospitalen in de frontstreek, vervolgens als sanatorium voor tuberculoselijders. In 1930 verhuisde dit sanatorium, samen met één barak en de toegangspoort naar De Lovie in Proven.