Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 302080 | Bouwkundig element

Chinese poort

Krombeekseweg 82 (Poperinge)
Toegangspoort gekend als de 'Chinese Poort', afkomstig van een hospitaalsite die tijdens de Eerste Wereldoorlog was opgericht voor de achtergebleven burgerbevolking in het onbezette deel van België en ook tijdelijk als militair hospitaal werd gebruikt. De site bleef na de wapenstilstand fungeren als hospitaal ter vervanging van de vernielde hospitalen in de frontstreek, vervolgens als sanatorium voor tuberculoselijders. In 1930 verhuisde dit sanatorium, samen met één barak en de toegangspoort naar De Lovie in Proven.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciërgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 200989 | Bouwkundig element

Haringhe (Bandaghem) Military Cemetery

Nachtegaalstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, vormgegeven door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het betreft een omhaagde begraafplaats met smeedijzeren toegangshekken, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance', een schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en een opgaande boom.


ID: 31160 | Bouwkundig element

Semipermanente woning Chalet Nova

Nieuwstraat 4 (Poperinge)
Semipermanente woning, wellicht opgetrokken tegen het einde of kort na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305421 | Bouwkundig element

Brits opschrift Busseboom

Ouderdomseweg 50 (Poperinge)
Vervaagde schildering op de zijgevels van een huis, daterend uit de Eerste Wereldoorlog. Het zou gaan om: 'G.16..c.6.2-Lindegoed Farm, Brandhoek, Vlamertinghe'.


ID: 213305 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Reningelstplein (Poperinge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Reningelst van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, onthuld op 27 oktober 1920. Het gedenkteken is gerealiseerd door M. Poppe en J. De Plancke.


ID: 213345 | Bouwkundig element

Reninghelst Churchyard & Extension

Reningelstplein (Poperinge)
Reningelst was in Britse handen vanaf de herfst 1914 tot het einde van de oorlog. Het kerkhof en de Extension werden gebruikt van maart tot november 1915. De helft van de doden van de 'Extension' kwamen om bij Hill 60 (Zillebeke).


ID: 200957 | Bouwkundig element

Mendinghem Military Cemetery

Roesbruggestraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De begraafplaats met onregelmatig grondplan wordt volledig ommuurd en bevat een toegangsgebouw met smeedijzeren hek. Er is een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance', terwijl de witte natuurstenen grafstenen verspreid liggen over 11 perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen, een struikenrij en bloemenperken.


ID: 31209 | Bouwkundig element

Schipvaarthoeve

Schipvaartweg 8 (Poperinge)
De recente benaming 'Schipvaarthoeve' verwijst naar de Schipvaartweg. Voormalige herenhoeve, sinds 1975 proefbedrijf van de Poperingse Landbouwschool, die dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 31438 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Tempeliersstraat (Poperinge)
Vrij sobere hallenkerk met neoclassicistische westelijke toren ter vervanging van reeds in 1488 vermelde kapel. Voltooid in 1837. Na beschadiging tijdens de Tweede Wereldoorlog hersteld. Tegen de buitengevel hangt onder meer een gedenkplaat ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.