Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 17083 | Bouwkundig element

Kasteel Beauvoorde met omwalling

Wulveringemstraat 10 (Veurne)
Kasteel Beauvoorde Ingeplant midden het dorp, ten noorden van de kerk. Omwald kasteel in regionale Vlaamse-renaissancestijl midden op zijn beurt omwalde beboste tuin. Twee toegangshekken aan straatzijde. Gekasseide toegangsdreef. Ten zuidwesten, voormalige tuinierswoning en koetsgebouw, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 213439 | Bouwkundig element

Geallieerde mitrailleurpost

Burgweg (Vleteren)
Mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken door geallieerde eenheden achter de derde verdedigingslinie.


ID: 213440 | Bouwkundig element

Militaire keuken

Burgweg (Vleteren)
Gelegen in een weide tegenover huis Burgweg nummer 9. Het bakstenen gebouw zou tijdens de oorlog vermoedelijk gefungeerd hebben als centrale gaarkeuken, van waaruit de gekantonneerde troepen in de omgeving bevoorraad konden worden.


ID: 305225 | Bouwkundig element

Grot Onze-Lieve-Vrouw

Donkerstraat (Vleteren)
Grot toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, in 1921 opgericht uit dankbaarheid omdat de Sint-Sixtusabdij en haar bewoners gespaard zijn gebleven van vernieling en dood tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 31588 | Bouwkundig element

Sint-Sixtusabdij

Donkerstraat 11-12 (Vleteren)
Trappistenklooster gesticht in 1831 door enkele paters, afkomstig uit een gelijkaardige orde op de Katsberg, op de plaats van het in 1783 afgeschafte Birgittijnenklooster. De priorij van Westvleteren was afhankelijk van de abdij van Westmalle en werd 1871 tot abdij verheven.


ID: 305086 | Bouwkundig element

Ingebouwde geallieerde commandopost

Elverdingestraat 9 (Vleteren)
Het zou gaan om een Franse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog. Het dorp Woesten lag net achter de derde linie en werd voor een groot deel van de oorlog bezet door Franse eenheden.


ID: 213441 | Bouwkundig element

Belgische mitrailleurpost

Kasteelweg (Vleteren)
Belgische mitrailleurpost die deel uitmaakte van een verdedigingslijn die in de zomer van 1918 ten oosten van Oostvleteren is uitgebouwd. Het betreft een betonnen mitrailleurpost uit de laatste oorlogsmaanden, die teruggaat op een standaardtype dat aan het Belgische front reeds in 1915 werd opgetrokken.


ID: 213442 | Bouwkundig element

Belgische mitrailleurpost

Keiweg (Vleteren)
Belgische mitrailleurpost die deel uitmaakte van een verdedigingslijn die in de periode november 1916 – juli 1917 tussen de dorpskernen van Woesten en Oostvleteren is uitgebouwd. Het betreft een betonnen mitrailleurpost opgetrokken in de periode eind 1916 - begin 1918, die teruggaat op een standaardtype dat aan het Belgische front reeds in 1915 werd opgetrokken.


ID: 201065 | Bouwkundig element

Dozinghem Military Cemetery

Leeuwerikstraat (Vleteren)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De begraafplaats is afgebakend met een haag en kan betreden worden via een smeedijzeren hekken. De begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', een bakstenen schuilgebouw en 17 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 305418 | Bouwkundig element

Kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Lindestraat (Vleteren)
Kapelletje opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede.