Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 209888 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidelbergstraat 32 (Zedelgem)
Boerenhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel met kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 209889 | Bouwkundig element

Orangerie Coppieters

Heidelbergstraat 34 (Zedelgem)
In 1853 laat Vincent Coppieters de huidige bebouwing optrekken als woonhuis en in 1864 aanpassen als oranjerie zie. In 1891 opnieuw als woning ingericht met toevoeging van een bijgebouw. Tot 1985 in handen van de familie Coppieters. Baksteenbouw (roodbruine en gele baksteen) van anderhalve bouwlaag onder tentdak (rode en gesmoorde, Vlaamse pannen) met brede dakranden. Bij de zuid- en oostgevel zijn de traveeën gevat in gevelhoge rondboognissen steunend op pilasters met imposten. Behalve bij de noordgevel zijn de gevels afgewerkt met hoekkettingen in contrasterende gele baksteen en geritmeerd door telkens drie traveeën met rechthoekige, beluikte vensters op de begane grond en rondboogvensters op de verdieping. Enkele blinde vensters aan west- en noordzijde. Nieuw schrijnwerk naar oud model.


ID: 209890 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidelbergstraat 74 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een onverharde oprit en gelegen aan een begraasd erf. Wellicht gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Breed boerenhuis met geïncorporeerde stal (nu verbouwd tot garage) en achteraan een lagere dwarsvleugel. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Aan de achtergevel een venster met diefijzers. Omlopende stoep in cementtegels. Stal uit het interbellum ten westen van het erf.


ID: 209909 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heidelbergstraat 9 (Zedelgem)
Halfvrijstaande burgerwoning, met voortuin, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bruine, verankerde baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen). Eclectisch uitgewerkte voorgevel boven een blauwhardstenen plint en met erkeruitbouw op de begane grond. Historiserende elementen bij het dakvenster met tuitgevel en rechthoekige muuropeningen, gevat in rondboognissen. Aflijnende doorlopende witte banden.


ID: 209332 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Hoge Vautestraat 66 (Zedelgem)
Lage arbeiderswoning van circa 1900. Bebouwing op deze site gaat in ieder geval terug tot voor de opmaak van de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 210074 | Bouwkundig element

Kapel  Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Hollevoordestraat (Zedelgem)
De kapel dateert van vóór 1889 en is gebouwd in opdracht van juffrouw Virginie Roelens als inlossing van een belofte na een genezing. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint onder zadeldak (mechanische pannen), waaronder een klimmende getrapte lijst. Bekronend ijzeren kruis. Dubbele houten deur onder rondboogveld met bakstenen omlijsting. Zijgevels met aflijnende tandlijst en rondboogvenster onder zwartbeschilderde druiplijst. Vlakke achtergevel met rondbogige gevelnis met zwart geverniste, bakstenen omlijsting.


ID: 209334 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hollevoordestraat 10 (Zedelgem)
Vrijstaande woning van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door lage aanbouwen onder zadel- en lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Het kadaster registreert in 1865 de bouw van een tweewoonst die circa 1951 wordt ingericht als één woning. Dubbelhuis van drie traveeën in rode, verankerde baksteen. Witbepleisterde straatgevel en gecementeerde achtergevel, beide met imitatievoegen. Brede, segmentboogvormige vensters met nieuwe luiken op de begane grond, voorts rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Stoep met cementtegels.


ID: 209335 | Bouwkundig element

Hoeve

Hollevoordestraat 18-20 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op een hoogte en met uitzicht op de Moubeekvallei, toegankelijk via een asfaltweg. Heden als tweewoonst opgedeeld.


ID: 209333 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hollevoordestraat 3 (Zedelgem)
Aan de straat gelegen hoeve met losse bestanddelen. Volgens De Flou vermeld in 1713. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met vermelding "Cense Stegelgoet" en is afgebeeld met een boomgaard in een omhaagd perceel.


ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hoogveld

Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.