Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

175 resultaten


ID: 131242 | Landschappelijk element

Hakhout van es

Haagstraat, Kwatemstraat 2 (Pajottegem)
De houtkant van gewone es (Fraxinus exelsior) behoort tot een rij perceelsrandbegroeiingen ten oosten van een jonge hoogstamboomgaard. Deze rij bestaat uit vier hakhoutstoven. De grootste omtrek van de hakhoutstoof bedraagt 3,15 meter.


ID: 131183 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van es

Klein-Leenstraat (Pajottegem)
De hakhoutstoof bevindt zich aan de rand van een grasland ter hoogte van de Klein-Leenstraat. De solitaire hakhoutstoof van gewone es (Fraxinus excelsior) heeft een omtrek van meer van vijf meter.


ID: 131075 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Mottenbergstraat (Pajottegem), Brusselbaan, Plutsingenstraat (Pepingen)
De Brusselbaan en de Plutsingenstraat vormen een wegenstelsel dat zich in het reliëf heeft ingesneden. De houtkant bevindt zich op een steil talud van de holle weg. Verschillende soorten die in de houtkant voorkomen worden als hakhout beheerd. De houtkant bestaat onder andere uit rode kornoelje (Cornus sanguinea), gewone hazelaar (Corylus avellana), gewone es (Fraxinus exelsior), grauwe abeel (Populus canescens (x)) (grauwe abeel), ratelpopulier (Populus tremula), zoete kers (Prunus avium), zomereik (Quercus robur), ruwe iep (Ulmus glabra ), Hollandse iep (Ulmus hollandica (x)) en gladde iep (Ulmus minor).


ID: 39170 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Kruiskapel

Woestijnstraat (Pajottegem)
Voormalige bedevaartkapel, ingeplant op een met gras begroeid heuveltje met knotbomenrij, waarvan de stichting zou opklimmen tot de 13de eeuw. Vlakbij de kapel staat een imposante hakhoutstoof.


ID: 131464 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van eik, beuk en berk op Beerzelberg

Bergstraatje, Borgstraat, Diepestraat, Hallaardreef (Putte)
De Beerzelberg is een getuigenheuvel bebost met hakhoutstoven van zomereik, beuk, en berk. Het samen voorkomen van zomereikenhakhoutstoven en beukenhakhoutstoven van een aanzienlijke omvang, aantal en leeftijd is vrij zeldzaam in Vlaanderen.


ID: 133035 | Landschappelijk element

Hakhoutstoof van zwarte els

K. Verbruggenstraat (Puurs-Sint-Amands)
Op een met dijken omgeven weiland staat een eenzame meerstammige zwarte els die ooit als hakhout werd beheerd. Het kaphout van zwarte els werd als brandhout en voor het heiden van funderingspalen aangewend.


ID: 300995 | Landschappelijk element

Hakhout van hazelaar op talud molenberg

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Een zware struik staat ten zuiden van de Tragische molen op het talud van de molenberg. Het is een hazelaar die op traditionele wijze als hakhout wordt gesnoeid. Hazelaar werd gebruikt om het vlechtwerk van lemen vakwerkmuren te maken en te herstellen.


ID: 132716 | Landschappelijk element

Knotboom en hakhout van fladderiep

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
In de bosrand langs Cotthem staat, vermoedelijk als relict uit een kaphaag, een knotboom en een hoge hakhoutstoof. Deze traditioneel gesnoeide haag is aangelegd met fladderiep, die hier samen voorkomt met andere haagsoorten zoals haagbeuk, hazelaar en rode kornoelje. Fladderiep of ook steeliep genoemd is een zéér zeldzame soort en is de meest resistente soort tegen de iepenziekte.


ID: 301137 | Landschappelijk element

Kottembos

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden.


ID: 133459 | Landschappelijk element

Houtkant met stoven van es

Heirbaan (Tongeren-Borgloon)
Langs een onverharde weg uitgevend op de Romeinse Kassei, is een houtkant met zeker vier oude hakhoutstoven van es gelegen. De bomen bevinden zich tegen een talud. Het hout van deze bomen werd zoals gebruikelijk was, gebruikt voor geriefhout.