1407 resultaten
ID: 303476 | Landschappelijk element
Helshovenstraat 35 (Sint-Truiden)
Villaparkje uit de tweede helft van de 19de eeuw met voortuin, straathek, bomenrijk parkje en lindendreef naar de achteraan gelegen boomgaard met barrier.
ID: 303472 | Landschappelijk element
Luikersteenweg 559-561 (Sint-Truiden)
Herenboerenparkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter uit omstreeks 1900 en een geometrische tuin met classicistisch paviljoen uit de tweede helft van de 18de eeuw, bij een imposant 18de-eeuws hoevecomplex. Tuinvijver, bruggetjes, prieel van haagbeuk. Interessant laat 19de-eeuws hekwerk.
ID: 301558 | Landschappelijk element
Metsterenweg 133 (Sint-Truiden)
Park in landschappelijke stijl met riant karakter, uit het begin van de 19de eeuw als deel van een uitgestrekt landgoed met neoclassicistisch kasteel en aanhorigheden uit de tweede helft van de 18de en de 19de eeuw en een kasteelboerderij uit de 17de en de 18de eeuw, ontstaan uit de Benedictinessenabdij van Mielen. Voorheen neerhof-opperhofstructuur. Ommuurde moestuin.
ID: 304373 | Landschappelijk element
Park (Sint-Truiden)
Van op de Galgestraat, de hoofdbaan naar Duras, leidt een zijwaartse dreef naar het Kasteel van Duras. De dreef is opgebouwd uit twee delen en wordt centraal doorsneden door de Duraslaan. In het zuidwesten bestaat de dreef uit twee rijen van opgaande zomerlinde. In het noordoosten, dichter bij het kasteel, is de dreef smaller en aangeplant met een enkele rij platanen. Ter hoogte van de splitsing markeert een wegkruis het kruispunt van de kasteeldreef, de Duraslaan en de Kasteellaan. Oorspronkelijk was het kasteel verbonden met Duras door een landweg die uitkwam net ten zuiden van de huidige splitsing van de Herestraat met de grote Vinnestraat. In de 19de eeuw werd de huidige kasteeldreef aangelegd en tegelijk een nieuwe rechte verbindingsweg tussen Duras en Gorsem.
ID: 303453 | Landschappelijk element
Schepen Dejonghstraat, Tichelrijlaan, Tiensevest (Sint-Truiden)
Beboomde stadswandeling op het restant van de oude stadsvesten, met aansluitende tuinen met smeedijzeren hekken en poortjes.
ID: 301789 | Landschappelijk element
Sint-Martenplein, Stapelstraat (Sint-Truiden)
Op het Sint-Martensplein staat bij het oorlogsmonument een opgaande zilverlinde. Het is een laag vertakte zilverlinde die er als vredesboom werd geplant na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.
ID: 303447 | Landschappelijk element
Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Openbaar stedelijk domein van circa 11 ha, uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw; voormalig speelhof van de abten van de Sint-Trudo abdij, met neerhof opperhofstructuur. Omgracht goed met park in eenvoudige landschappelijke stijl, voormalige moestuin, lustbos, toegangsdreef en restanten van boomgaarden bij het voormalig kasteel met neerhof.
ID: 73721 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Jacquetbosstraat 92 (Spiere-Helkijn)
Klein 19de-eeuws wegkapelletje beschaduwd door linde. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw. Beglaasde en getraliede rondbogige muuropening waarachter heiligenbeeld.
ID: 14243 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat (Stabroek)
Pseudo-basiliek uit de 15de eeuw met kern uit de 13de eeuw. In de 18de eeuw werd het rococo tongewelf aangebracht en het hoofdaltaar aangekocht. De kerk werd in 1972 gesloten en ontwijd. Omgevend kerkhof met rij lindes op de zuidelijke perceelsgrens.
ID: 51056 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ieperstraat 29 (Staden)
Herenhuis met 19de-eeuwse kern, teruggaand op de tijdens de Eerste Wereldoorlog beschadigde "brouwerswoning Van Oost". Ruime tuin met bakstenen kapelletje en begeleidende linden en tuinbeeld op lichte terp met twee majestueuze bruine beuken en acacia's.