Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 130947 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden bij wegkruis Lieve Heerken

Oorbeeksesteenweg (Tienen)
Twee zwaar ontwikkelde opgaande winterlinden en een derde recente toevoeging van Hollandse linde staan bij een wegkruis. De kruisbomen tevens ook kruispuntbomen bevinden zich op de plaats waar de Begijnenstraat uitkomt op de Oorbeeksesteenweg. Het ensemble van kruis met kruisbomen staat gekend onder de naam Lieve Heerken.


ID: 131383 | Landschappelijk element

Kasteeldreef van opgaande zomerlinden Kasteel van Oorbeek

Oorbeeksesteenweg 199 (Tienen)
De monumentale dreef naar het kasteel van Oorbeek bestaat uit in hoofdzaak zomerlinden. Twee lijnaanplantingen van telkens 32 posities. Op het ogenblik van de inventarisatie waren er maar twee verdwenen posities. Drie bomen werden ingeboet waarvan twee winterlindes en één zomerlinde. Bij het begin van de kasteeldreef staat er aan de oostzijde één zomereik, alle andere dreefbomen zijn zomerlinden. In totaal telt de dreef 58 zomerlindes van dezelfde generatie met een gemiddelde stamomtrek van 252 cm, de zwaarste exemplaren hebben stamomtrekken van 327 en 315 cm. Het is een zeer mooi uitgegroeide, volledige en representatieve lindendreef.


ID: 134217 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein ten Langveld

Sint-Truidensesteenweg 366 (Tienen)
Wederopgebouwde villa uit 1924-1925 en ontworpen door architect Geens in cottagestijl. Omgeven door landschappelijk park (84,5 are); aanpalende boomgaard (bijna 2,5 hectare) omringd door een landschappelijke bomengordel.In 1885 gebouwde eclectische villa, afgebrand in 1914 en in cottagestijl heropgebouwd in 1924-1925, omgeven door landschappelijk park (84,5 are); aanpalende boomgaard (bijna 2,5 hectare) omringd door een landschappelijke bomengordel.


ID: 134216 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hakendover

Sint-Truidensesteenweg 492 (Tienen)
Albert Storms liet het kasteel, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1920-1922 heropbouwen in zijn huidige vorm, grotendeels op de oude funderingen. Omgeven door 'Engelse tuin', aangelegd vóór 1816, in 1848 heraangelegd met vijver en uitgebreid tot 6 hectare 40 are. Bij de verkoop in 1979 werd het landschappelijk park voor een groot gedeelte opgeofferd.


ID: 305692 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Elderenstraat (Tongeren)
Een monumentale lindeboom markeerde het kruispunt van de Lindebornstraat met de Elderenstraat. Recent werd op deze locatie een jonge opgaande linde aangeplant.


ID: 132460 | Landschappelijk element

Lindehakhoutstoof Widooie Boompje

Herenweg (Tongeren)
De oude lindehakhoutstoof, in de volksmond 'Bedeu Beumke' genoemd is een oude grensboom langs de Herenbaan. De stoof staat op de grens tussen de drie deelgemeenten Piringen, Widooie en Koninksem. Bovendien fungeerde de linde ook als hoekboom om een aantal administratieve percelen in het landschap duiden te onderscheiden. De linde zou door de bliksem zijn getroffen waardoor er uit het oude wortelstel meerdere stammen zjn beginnen opschieten.


ID: 133115 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden bij Heilig Huisje

Maasgatstraat (Tongeren)
De kapelhof is via een holle weg bereikbaar vanaf de Luykerweg, een veldweg die voorbij de kapel verdwenen is. Bij de veldkapel, het zogenoemde Heilighuisje, staan twee opgaande kapelbomen. Het zijn twee mooie beeldbepalende Hollandse lindes die hier een eenheid vormen met het bouwkundig erfgoed. Het ensemble met de lindebomen heeft een beeldbepalende ligging en vervult hier tevens de functie van baken, een oriëntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 133120 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindebomen bij wegkruis

Weg Elderen naar Henis (Tongeren)
Langs de weg van Henis naar ’s Herenelderen staan twee gekandelaarde linden.


ID: 133140 | Landschappelijk element

Houtkanten met sporen van traditioneel beheer langs holle weg

Weg van Alt Hoeselt naar Tongeren (Tongeren)
Vanaf de twee kruislinden bij de verbindingsweg tussen Henis en ’s Herenelderen loop in noordelijke richting een holle weg. Dit is de oude weg van Alt Hoeselt naar Tongeren die nu als wandelweg in gebruik is. De taluds zijn voorzien van houtkanten met nog duidelijke sporen van traditioneel hakhoutbeheer.


ID: 133396 | Landschappelijk element

Gekandelaarde winterlinde

Widooierlinde (Tongeren)
Deze winterlinde is gelegen aan de straat "Widooierlinde" wat een groot historisch belang van deze boom suggereert. De boom staat aan de rand van het dorp en markeert bovendien de grens tussen Borgloon en Tongeren. Deze winterlinde is gekandelaard op een hoogte van 5,5m.