Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

428 resultaten


ID: 84471 | Bouwkundig element

Directeurswoning bij vlasfabriek

Deinzestraat 22 (Dentergem)
Beeldbepalende halfvrijstaande woning op onregelmatige plattegrond met modernistische inslag. Volgens kadaster opgetrokken circa 1941 met bijhorende vlasfabriek ter linkerzijde (thans verdwenen). Parement in gele baksteen. Opvallende gevel met afgeronde hoek en uitspringende elementen, zie balkon en erker. Zijgevel met op de verdieping een ronde arduinen bas-reliëf met afbeelding van vlas (zie oorspronkelijke functie als directeurswoning van een vlasfabriek).


ID: 84514 | Bouwkundig element

Directeurswoning van linnenfabrikant Derveaux

Kapellestraat 17 (Dentergem)
Directeurswoning van de linnenfabrikant Derveaux die hier in de straat een weverij bezat. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds bebouwing aangeduid. Deze wordt, steeds volgens het kadaster, respectievelijk circa 1892 en 1936 vervangen en uitgebreid. Herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannnen).


ID: 84562 | Bouwkundig element

Directeurswoning bij weverij

Markegemstraat 116 (Dentergem)
Halfvrijstaand huis, monumentale burgerwoning met achterliggende opslagruimte, volgens het kadaster een voormalige weverij. Kadastergegevens vermelden de bouw van een huis circa 1938, in 1942 vervangen zie huidig, waarschijnlijk als directeurswoning bij de weverij. Rode baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (daktegels). Accenten van witte bepleistering bij de muuropeningen, hoekketting en imitatievakwerk in de topgevels.


ID: 84565 | Bouwkundig element

Directeurswoning met garage

Markegemstraat 146 (Dentergem)
Directeurswoning met garage, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1910 in opdracht van handelaar Arthur Vanhaesebrouck, eigenaar van de toenmalige stoomvlasfabriek. Statig dubbelhuis, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen) met op de hoeken smeedijzeren pinakeltjes. Bepleisterde en witbeschilderde zijgevels met imitatievoegen.


ID: 84566 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Markegemstraat 150 (Dentergem)
Directeurswoning, volgens kadastergegevens staat hier circa 1877 al een huis dat circa 1889 en 1908 wordt uitgebreid. Circa 1913 verwerft de handelaar Charles Vanhaesebrouck, stichter van Haesebroucks stoomvlasfabriek, het huis en laat het aanpassen. Halfvrijstaand dubbelhuis, eventueel oudere 19de-eeuwse kern maar met gevel uit het begin van de 20ste eeuw, zadeldak (mechanische pannen). Brede lijstgevel in oranje baksteen.


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (circa 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Halfvrijstaande, verankerde bakstenen herenwoning. Dubbelhuis (1889) van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Voorgevel van vijf traveeën, gebruik van arduin voor de plint, cordon en deuromlijsting. Rechterpand, dwars op de straat georiënteerd is witbeschilderd, in de voorgevel een kapelletje.


ID: 84595 | Bouwkundig element

Directeurswoning bij houtzagerij

Oeselgemstraat 1 (Dentergem)
Halfvrijstaande directeurswoning, met bijhorend fabrieksgebouw. Volgens kadastergegevens wordt hier circa 1928 een fabriek opgericht, in 1931 is er sprake van nieuwe gebouwen voor een houtzagerij gebouwd in opdracht van van de "Vennootschap Georges en Omer Van Keirsbilck en cie" met bijhorend woonhuis. Monumentale woning ontworpen door architect Leopold Dooms (Deinze) zie gevelsteen in de rechter hekkenpijler. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint en onder zadeldaken (daktegels).


ID: 84597 | Bouwkundig element

Villa in beboomde tuin

Oeselgemstraat 21 (Dentergem)
Villa gelegen in een ruime, beboomde tuin achteraan palend aan de Korteweg. Directeurswoning bij achterliggende weverij, volgens het kadaster gebouwd circa 1941. Rode baksteenbouw boven een arduinen plint onder gemansardeerde daken. Ontworpen door architect Jos. Tyberghien (Wevelgem).


ID: 84397 | Bouwkundig element

Stoombrouwerij Desplenter met café, directeurswoning en feestzaal

Wontergemstraat 42-44, 65-67 (Dentergem)
Brouwerij RIVA op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot circa 1896 wanneer de familie Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden circa 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen, zie huidig. Circa 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert, zie huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid circa 1965 en 1994. Tegenwoordig produceert de brouwerij naast het gekende Dentergemse witbier tal van andere bieren.


ID: 35647 | Bouwkundig element

Directiegebouw van de Buurtspoorwegen

Dendermondesteenweg (Destelbergen)
Gesitueerd op een terrein waarvan de westzijde zich uitstrekt langsheen de Pasteurstraat en waarop sinds circa 1930 diverse gebouwen werden opgericht dienstig als arsenaal, werk- en stelplaats van de buurtspoorwegen.