Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2785 resultaten


ID: 79640 | Bouwkundig element

Duitse ondergrondse schuilplaats

Zuidwallandstraat (Houthulst)
Duitse ondergrondse schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog in de nabijheid van de middeleeuwse site 'Hoge Mote'. Ondergrondse constructie toegankelijk via een trap van 41 treden met halverwege een pompkamertje.


ID: 79641 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Zuidwallandstraat 7 (Houthulst)
Duitse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog, nu ingebouwd in een hoevegebouw.


ID: 13183 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Weyninckhoven

Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.


ID: 301314 | Archeologisch geheel

Middenneolithische site Ottenburg

Loswegstraat, Nachtegaalstraat, Poelstraat, Tekkerstraat, Tommestraat, Waversestraat (Huldenberg)
De prehistorische site te Ottenburg omvat een van de drie gekende middenneolithische enclosure sites in Vlaanderen. De aanwezige Tomme wordt beschouwd als het meest imposante prehistorische monument van Vlaanderen, alsook het enige aan het oppervlak zichtbare langbed.


ID: 43313 | Bouwkundig element

Hoeve Hinnemeure met restant van omwalling

Wolfshaegen 130 (Huldenberg)
Brabantse vierkantshoeve waarvan de huidige vormgeving teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw. Het complex is nog gedeeltelijk omwald, en bevat verwijzingen naar een vroegere vakwerkbouw met losse bestanddelen, wat wijst op een oudere kern.


ID: 140150 | Archeologisch geheel

Hofberg

Dreef (Hulshout)
Tussen de Nete en de Molenlaak en ter hoogte van de eeuwenoude oversteek over de Nete met toponiem ‘De Veurden’, liggen de resten van de middeleeuwse motte "Hofberg". De oudste vermeldingen van dit Oud Hof stammen uit de 13de eeuw. Het Oud Hof bestond uit een opperhof, een neerhof en een motteheuvel en werd vernield in 1673. De motteheuvel en een deel van de grachten zijn momenteel nog zichtbaar in het landschap.


ID: 217068 | Bouwkundig element

Duitse bunker Wijnendalebos

Ichtegem (Ichtegem)
Halfondergrondse betonnen militaire post in het Wijnendalebos, langs de zogenaamde Wulvedreef. Het betreft een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in functie van het munitiedepot dat in het bos was aangelegd.


ID: 87491 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wijnendale

Diksmuidebaan 49, Fonteinstraat (Ichtegem), Fonteinpad, Oostendestraat 388-396 (Torhout)
Domein met omwald kasteel, hoeve, paardenstallen en koetshuis met flankerende hoveniers- en koetsierswoning, ijskelder, portierswoning en in het vierkant gebouwde omheiningsmuur met torens en poorten. Buiten de omheiningsmuur liggen nog de ijskelder en het kapelletje van Wijnendale ten zuiden. Binnen de omheiningsmuur bevinden zich nog een moestuin, zaaibedden, kweekterreinen en de zuidgerichte halfronde druivenserre. De binnenkoer is deels gekasseid, deels grasplein met hagen, aangelegd door tuinarchitect Mien Ruys. Bos met heel wat restanten van de zeer oude beheersvormen en een zeer grote floristische waarde met 'oudbosplanten'.


ID: 217066 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Ganzestraat (Ichtegem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Op militaire luchtfoto's uit de Eerste Wereldoorlog zijn er in de onmiddellijke nabijheid van deze post diverse installaties te zien.


ID: 210401 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Rosendahl

Moerdijkstraat 171 (Ichtegem)
19de-eeuwse site met kasteel en vijf bijgebouwen, waaronder een koetsierswoning en paardenstal omgeven door oude gekandelaarde linden, een oranjerie of wintertuin en hondenkennel. Volledig omgracht domein ontsloten via een toegangsdreef en brug. Toegang geflankeerd door gietijzeren pijlers. Park aangelegd in de 19de eeuw en vermoedelijk tijdens het interbellum aangepast en noordwaarts uitgebreid met een parkbos. Park met centrale vijver en houten tuinpaviljoen, padennetwerk, gazons, bomengroepen en parkbos. Verschillende merkwaardige parkbomen. Bewaarde serres en moestuinmuur, restant van boomgaard. Tevens vervallen restant van voormalig paviljoen ten noorden, mogelijk met ijskelder.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.