Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

190 resultaten


ID: 133101 | Landschappelijk element

Treuriep op begraafplaats

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Aansluitend bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Bij het inkomhek staat rechts een treurvorm van de ruwe- of bergiep (Ulmus glabra ‘Pendula’). De boom heeft zijn typische treurende groeivorm en is als boom nog een zeldzame vertegenwoordiger van zijn soort. De meeste iepen zijn afgestorven ten gevolge van de iepenziekte.


ID: 301762 | Landschappelijk element

Hakhoutstoven van fladderiep in Vorte Bossen

Bruwaanstraat (Ruiselede)
De oude hakhoutstoven van fladderiep (Ulmus laevis), vier in totaal, bevinden zich in twee natte, beekbegeleidende loofhoutbestanden langs de Wantebeek en Pachtebeek. Het betreffen vermoedelijk de oudste, maar wellicht niet de omvangrijkste gekende fladderiepen van West-Vlaanderen. Fladderiep is één van de zeldzaamste van nature voorkomende boomsoorten in Vlaanderen. Het betreft hier één van de drie gekende locaties in West-Vlaanderen.


ID: 134518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Besloten tuin van de abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Premonstratenzer of norbertijnenabdij, gesticht omstreeks 1135, met kloostergebouwen uit het eerste kwart van de 18de eeuw omgeven door besloten abdijtuin voorzien van tuinbrug en tuinpaviljoen; ongeveer 3,5 hectare, onderdeel van een groter geheel van boomgaarden, nutstuinen, vijvers en bossen dat gedeeltelijk nog bestaat; landschappelijk heraangelegd in 1860-1870 maar met behoud van diverse elementen (vijvers, talud) die minstens tot 1650 teruggaan.


ID: 132716 | Landschappelijk element

Knotboom en hakhout van fladderiep

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
In de bosrand langs Cotthem staat, vermoedelijk als relict uit een kaphaag, een knotboom en een hoge hakhoutstoof. Deze traditioneel gesnoeide haag is aangelegd met fladderiep, die hier samen voorkomt met andere haagsoorten zoals haagbeuk, hazelaar en rode kornoelje. Fladderiep of ook steeliep genoemd is een zéér zeldzame soort en is de meest resistente soort tegen de iepenziekte.


ID: 301137 | Landschappelijk element

Kottembos

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Het Kottembos bevindt zich in het gehucht Cotthem langs de Kottembeek en wordt deels omgeven door een aangeplant populierenbosje en deels door weilanden. Het gaat om een oud bosje waarin zich nog enkele waardevolle soorten bevinden.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 133360 | Landschappelijk element

Erfafsluitingshaag van olm

Jaak Calloensstraat 10 (Sint-Pieters-Leeuw)
Een erfafsluitingshaag aan de straatzijde in hoofdzaak bestaande uit olm. Het betreft hier een zéér oude scheerhaag bedoeld om indringing te voorkomen en om te verhinderen dat de dieren, met name het kleinvee zouden uitbreken. Men prefereerde olm omdat deze soort aan de basis een zeer dichtte vertakking maakt.


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.


ID: 303487 | Landschappelijk element

Kasteelpark Peten-Van Halen

Halingenstraat 76 (Sint-Truiden)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter daterend uit de late 19de eeuw, aangelegd in een ouder domein met 'Engelse tuin' dat van hoeve naar kasteel promoveerde; tuinpaviljoen uit het einde van de 18de eeuw, belangrijk hek­werk van rond 1900, en overparkje uit begin 20ste eeuw.


ID: 303504 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Schoor

Halleweg 32 (Sint-Truiden)
Landgoed van circa 4 ha met park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter uit de tweede helft van de 19de eeuw, geënt op een oudere situatie met 'Engelse' tuin en lustgrond; parkbos en uitgestrekte moestuin; kasteel en aanhorigheden uit het laatste kwart van de 18de eeuw, de 19de en het begin van de 20ste eeuw; van het domein afgesplitste kasteelhoeve.