Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

161 resultaten


ID: 132588 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom op kerkhof

Dorp (Nazareth-De Pinte)
Aan het vroegere oorlogsmonument, nu Heilig Hartbeeld, staat een oude bruine beuk (Fagus sylvatica 'atropunicea’), aangeplant als vrijheidsboom bij de oprichting van het oorlogsmonument in 1920. De boom heeft een omtrek van 375 centimeter, een takvrije stam van 4,5 meter, en een kruinproject met straal 9 meter.


ID: 303946 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Noël Schoorensstraat (Nazareth-De Pinte)
Bij het kruispunt van de Noël Schoorensstraat met de Steenweg werd na de Onafhankelijkheid van België in 1830 een vrijheidsboom geplant. Het betreft een beeldbepalende zomerlinde die op traditionele wijze werd gekandelaard. Op foto’s die de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog vaststellen is de toen ongeveer negentig jarige boom te zien, hij was blijkbaar ongeschonden en werd gefotografeerd na een snoeibeurt.


ID: 300904 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vredesboom

Sint-Marcellusstraat (Ninove)
In Voorde werd op het pleintje voor de parochiekerk een zomerlinde als vredesboom geplant. Na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog was het gebruikelijk om centraal in het dorp of gemeente een vredesboom te planten, meestal ging dit gepaard met het oprichten van een oorlogsgedenkteken of -monument.


ID: 301035 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorp (Oosterzele)
Mooie en evenwichtig ontwikkelde bruine beuk aan de noordzijde van de parochiekerk. Deze beeldbepalende bruine beuk is geplant als vredesboon na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Aan de oostzijde van de kerk is tegen de gevel een oorlogsmonument aangebracht.


ID: 305888 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Gemeenteplein (Oostkamp)
Op het Gemeenteplein in Oostkamp, naast de kerk, staat een jonge vredesboom. Deze zilverlinde (Tilia tomentosa) is in 2014 geplant ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom. In 2012 moest de zieke zilverlinde uit 1919 geveld worden.


ID: 306191 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Gemeentestraat (Oud-Heverlee)
Op het pleintje voor het gemeentehuis staat een bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is aangeplant in 1920 als vredesboom, ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 305791 | Landschappelijk element

Zomerlinde als vredesboom

Mullemstraat (Oudenaarde)
Op het dorpsplein staat een geknotte lindeboom. Op oude postkaarten is een jonge boom te zien die aangeplant is na de Eerste Wereldoorlog. Deze linde was toen nog jong en opgaand. Bij de zorgvuldig uitgevoerde heraanleg van het plein met kasseien werd in een grote boomspiegel voorzien.


ID: 306483 | Landschappelijk element

Linde als vredesboom

Tacambaroplein (Oudenaarde)
De opgaande zilverlinde is op 8 mei 1975 aangeplant als vredesboom. De boom herdenkt de verbroedering van de Oudenaardse Oudstrijders en Gelijkgesetelden uit beide Wereldoorlogen.


ID: 306243 | Landschappelijk element

Twee zilverlindes als vredesbomen en herdenkingsmonument

Elf-Septemberlaan, Weg naar Opoeteren (Oudsbergen)
Op de hoek van de Weg naar Opoeteren en de Elf-Septemberlaan staat een gedenkteken, geflankeerd door twee vredesbomen, met name twee zilverlindes (Tilia tomentosa).


ID: 306247 | Landschappelijk element

Valse christusdoorn als vredesboom

Lille Dorp (Pelt)
Op het pleintje tussen de kerk en het voormalige gemeentehuis staat een jonge christusdoorn (Gleditsia triacantos). Deze boom is aangeplant als vervanging van de oorspronkelijke vredesboom (ook een christusdoorn).