Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1367 resultaten


ID: 41203 | Bouwkundig element

Kasteel van gravin Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan 61-63, Hollandse dreef 1-3 (Westerlo)
Kasteel met neotraditionele inslag, opgericht in 1909-1911 naar ontwerp van P. Langerock, omliggend gemeentepark tussen de Boerenkrijglaan, de Hollandse dreef en de de Merodedreef.


ID: 41207 | Bouwkundig element

Kasteel

de Merodedreef 128 (Westerlo)
Alleenstaand kasteel met neo-Vlaamse-renaissanse-inslag, opgetrokken circa 1929 naar ontwerp van E. Goethals en gelegen in omringend park.


ID: 43639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Bruelen

de Trannoyplein 24 (Westerlo)
Neorenaissancekasteel opgericht omstreeks 1915, samen met de dienstgebouwen in een omringend domein met Franse tuin en landschapspark met vijver.


ID: 41260 | Bouwkundig element

Boswachterswoning en jachtpaviljoen De Witte Graght

Wittegracht 4 (Westerlo)
Aangepaste rechthoekige volumes van drie + twee traveeën en drie bouwlagen en vijf + drie traveeën en één bouwlaag onder bedaking van kunstleien.


ID: 85154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Geuzenkasteel

Lambroekstraat 88A (Wetteren)
Het huidige achterin gelegen kasteel met neoclassicistisch voorkomen werd in 1909 opgetrokken naar ontwerp van architect Stephan Mortier uit Gent. Gelegen binnen een park en toegankelijk via een brede toegang en lange oprit met dreefallures. Centraal L-vormig hoofdvolume van negen traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak met gebogen dakkapellen. Aan weerszijden van het voorplein: gespiegelde lage zijvleugels van één bouwlaag onder leien schilddaken evenals het hoofdgebouw van gewitte baksteen met gele omlijstingen en pilasters.


ID: 85122 | Bouwkundig element

Kasteel Vilain XIIII

Wegvoeringstraat 63 (Wetteren)
Het kasteel Vilain XIIII werd gebouwd door burggraaf Charles Hippolyte Vilain XIIII, burgemeester van Wetteren van 1822 tot 1873. In 1822 gaf de burggraaf aan de gemeentearchitect, Adriaan Maenhout, de opdracht om een kasteel met een prestigieuze tuin te ontwerpen. Kasteel en park situeerden zich gedeeltelijk op het talud dat bij de oever steil afdaalt tot de Schelde.


ID: 71291 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Vanackere

Vanackerestraat 16 (Wevelgem)
Huidig gemeentehuis, ook het kasteel genoemd, in 1894-96 gebouwd als woonhuis door de familie Jules Vanackere-Van der Mersch. Kasteel gelegen in park met vijver, oud bomenbestand, lovergang in beuk, twee tuinpaviljoentjes waarvan één met ijskelder. Geheel aanvankelijk afgesloten door ijzeren hekken, thans enkel nog bewaard aan de linkerzijde van het gebouw. Conciërgewoning op het domein.


ID: 212634 | Bouwkundig element

Kasteeltje uit het interbellum

de Grunnelaan 92 (Wezembeek-Oppem)
Kasteeltje in cottagestijl met neotraditionele elementen, gelegen in ruime omringende tuin, kadastraal geregistreerd in 1925.


ID: 40860 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Burbure

Ooievaarslaan 2-6, Sint-Pietersplein 1-2, 2A-B, 1A (Wezembeek-Oppem)
Kasteel op H-vormige plattegrond, in oorsprong vermoedelijk 16de-eeuws, huidig uitzicht grotendeels vroeg 20ste-eeuws, gelegen in een park met aanhorigheden.


ID: 134146 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 2-4 (Wezembeek-Oppem)
Eclectisch kasteel uit de 19de eeuw met kasteelpark in landschappelijke stijl van bijna 4,5 hectare, aangelegd in de jaren 1870 in een voormalig kloosterdomein op een naar het noordoosten afhellend terrein; het kasteel werd rond 1880 met neobarok stucwerk versierd; voor één derde bebost, tot recent met een vijvertje.