Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1367 resultaten


ID: 40854 | Bouwkundig element

Kasteel de Grunne

Raymond Hernalsteenstraat 4 (Wezembeek-Oppem)
In groot omringend park gelegen kasteel met 19de-eeuws uitzicht, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de of 18de eeuw.


ID: 134145 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Burbure

Sint-Pietersplein 2 (Wezembeek-Oppem)
Domein, circa 20 hectare, met ommuurde moestuin en vrij goed bewaard vroeglandschappelijk park, in 1811 aangelegd in een bronnenrijke beekvallei rond een neoclassicistisch verbouwd 'huis van plaisantie' uit de tweede helft van de 16de eeuw, in 1902 traditionalistisch gerestaureerd; monumentale moerascipressen.


ID: 77674 | Bouwkundig element

Kasteel Janssens

Margote 44 (Wichelen)
Oorspronkelijk landhuis met L-vormige plattegrond, volgens de kadastrale legger bij het Primitief plan in 1834 in het bezit van J.J. Beeckman, notaris en burgemeester van Wichelen. Alleenstaand herenhuis van zes traveeƫn en twee bouwlagen boven een souterrain onder schilddak.


ID: 89548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooigem

Desselgemsestraat 15 (Wielsbeke)
Kasteeldomein gelegen ten zuidoosten van de dorpskern van Ooigem, bestaande uit het vermoedelijk 17de-eeuwse kasteel met oudere kern binnen een ronde walgracht, een neerhof ten westen binnen grotendeels bewaarde omwalling met 18de-eeuws voormalig boerenhuis met oudere kern aan de zuidzijde. Buiten de omwalling ligt een park met boomgaard en deels ommuurde moestuin.


ID: 89515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hernieuwenburg

Kasteeldreef, Rijksweg 234, 312-314 (Wielsbeke)
Kasteelsite met een geschiedenis die minstens opklimt tot de 14de eeuw. Het huidige neoclassicistische kasteel dateert vermoedelijk van eind 18de eeuw, weliswaar met latere aanpassingen. Van de oorspronkelijke omwalling blijft vandaag nog de U-vormige gracht over. Het kasteeldomein is toegankelijk via de Kasteeldreef, die de verbinding vormt met de oude dorpskern van Wielsbeke. Aan het begin van de dreef staan enkele kettingpalen. Tussen de dreef en het kasteel ligt nog een Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Het kasteelpark, dat zich begin 20ste eeuw uitstrekte tot de Rijksweg en zo het neerhof en de conciƫrgewoning in het domein integreerde, is door verkaveling en publieke functies gefragmenteerd.


ID: 14276 | Bouwkundig element

Kasteel Pulhof

's Gravenwezelsteenweg 59-65 (Wijnegem)
Dubbel omwalde vesting met voorbouw in traditionele stijl uit de 15de tot 16de eeuw en later hoofdgebouw met behoud van het oude volume in neo-Lodewijk XVI-stijl, circa 1900 naar ontwerp van Ernest Stordiau.


ID: 14261 | Bouwkundig element

Kasteel Kijckuit

Broekstraat 11-15, 15A (Wijnegem)
Classicistisch kasteel in omwald park met ijskelder, in voorgevel gedateerd 1770; 18de-eeuwse aanhorigheden gelegen binnen de omwalling, ten westen en ten oosten van de toegang.


ID: 14267 | Bouwkundig element

Kasteel Ertbrugge

Ertbruggestraat 132, 136 (Wijnegem)
In een omwaterd park gelegen classicistisch kasteel, te dateren eind 18de-, begin 19de eeuw; ten zuidwesten het koetshuis met aanpalende woonvertrekken, ten oosten een tuinpaviljoen.


ID: 14270 | Bouwkundig element

Kasteel Buyckhoeve

Merksemsebaan 280 (Wijnegem)
Omwald, nagenoeg rechthoekig kasteeltje, oostelijke voorgevel gemarkeerd door neogotisch polygonaal torentje, huidig uitzicht uit de 19de eeuw. Ten noorden koetshuis, uiterste travee gemarkeerd door puntgevels.


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.