Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

140 resultaten


ID: 131836 | Landschappelijk element

Opgaande schietwilg als hoekboom

Kwinten (Voeren)
De opgaande schietwilg staat op de hoek van twee kadastrale percelen, ter hoogte van een pad door het Broekbos, richting de Veurs. De boom heeft een grote omvang.


ID: 304682 | Landschappelijk element

Spaarvijvers watermolen van Obsinnich en Remersdaalbeek met houtkanten

Middelhof, Obsinnich (Voeren)
Ten westen van de watermolen van Obsinnich bevindt zich in de vallei van de Remersdaalbeek een stelsel van relicten van vijvermolens. De Remersdaalbeek is een zijbeek van de Gulp die in Remerdaal ontspringt. De meest oostelijke spaarvijver is de grootste, de meest westelijke de kleinste. De kleinste vijver had een verbinding met de Remersdaalbeek. De oostelijk vijvers werd gehalveerd bij de bouw van het 45 km lang spoorlijntracé tussen Antwerpen-Tongeren-Visé-Aken, door de Duitsers gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Remerdaalbeek loopt ten noordwesten van het vijvercomplex. Vanaf de Kabinetskaart van de Ferraris zijn de spaarvijvers steeds op de verschillende kaarten aanwezig tot en met de topografische kaart van 1969. Op de kaart van 1981 zijn de vijvers aan het verlanden. Bij en in het stelsel van spaarvijvers staan beplantingen en rietlanden.


ID: 132156 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs Voer

Ordenmolen, Veld (Voeren)
Langs de Voer ligt de gemengde houtkant. De houtkant bevat zes geknotte schietwilgen, waarvan de zwaarste een stamomtrek van 535 cm heeft. Drie opgaande gewone essen en één knotes en een knotzomereik komen voor.


ID: 304852 | Landschappelijk element

Houtkant langs de Voerbeek

Ottegraeven (Voeren)
De houtige beplantingen staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit knotbomen van schietwilg en opgaande populieren met veel maretak.


ID: 131672 | Landschappelijk element

Gemengde knotbomenrij

Plankerweg (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee weilanden. Ze bestaat uit een schietwilg met omtrek 452 cm, een gewone haagbeuk met omtrek 168 cm en twee gewone haagbeuken met omtrek 146 cm en 168 cm en een geknotte es met omtrek 392 cm. De knothoogte van de bomen bedraagt 200 cm.


ID: 131783 | Landschappelijk element

Houtkant bij poel

Reesberg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op de oever van een oude poel. De poel staat onafgebroken sinds 1873 gekarteerd op de topografische kaarten. De houtkant van gewone es, schietwilg en meidoorn werd aangelegd voor het voorkomen van erosie van de oevers.


ID: 131717 | Landschappelijk element

Houtkant langs Sinnichbeek

Sinnich (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich in de bovenloop van de Sinnichbeek, net ten noorden van het spoorwegtracé van de lijn Tongeren-Aken. De houtkant is door graslanden omgeven. Hij bestaat uit opgaande bomen van gewone es, meidoorn, gewone robinia, zoete kers, roos, sleedoorn, olm, zomereik, schietwilg en wilde lijsterbes.


ID: 131827 | Landschappelijk element

Knotwilg

Ulvend (Voeren)
De knotwilg met een omtrek van 383 cm en een knothoogte van 2.5 m staat op de perceelsgrens van een grasland bij de Ulvendkerkberg.


ID: 131889 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Veurs (Voeren)
De drie schietwilgen staan in een weiland. De eerste knotboom heeft een stamomtrek van 560 cm en knothoogte 3 m, de tweede heeft een stamomtrek van 455 cm en knothoogte 3,5m. De derde boom, in de hoek, heeft een stamomtrek van 450 cm en een knothoogte van 3 m. Het lokale toponiem is 'Popelweye'.


ID: 131906 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Vogelsang (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud langs een halfverharde weg en bestaat uit meidoorn en knotbomen van schietwilg.