140 resultaten
ID: 133014 | Landschappelijk element
Eikerheide (Bornem)
Dwars op de Eikerheide staat een knotwilgenrij die de perceelsrand van drie weilanden markeert. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.
ID: 133020 | Landschappelijk element
Eikerheide, Spuistraat (Bornem)
Het Moer, een gebied met grote verscheidenheid aan gesloten bospartijen en open gedeelten bestaande uit: akkers, weiden, vijvers, plassen, grachten, moerassen, e.d., wordt doorkruist met dreven, houtkanten en dijken die we al op de 18de-eeuwse Ferrariskaart kunnen waarnemen. De ca. 1000 lange dreef heeft een bomenetage van snelgroeiende populierenklonen. Onder de populierenrijen bevind er zich in de bermen van de Koolputdreef een hakhoutetage. Het is een gevarieerde houtkant die bestaat uit Zomereik met toevoegingen van Vuilboom, Ratelpopulier, Schietwilg en Hazelaar die als hakhout werden beheerd.
ID: 132530 | Landschappelijk element
Jan Hammeneckerstraat (Bornem)
Het Eiland van Mariekerke tussen de Schelde en de Jan Hammeneckerstraat bestaat uit een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.
ID: 132555 | Landschappelijk element
Kluisstraat (Bornem)
Langs een losweg in het verlengde van de Kluisstraat ligt een akkerperceel dat langs drie zijden begrensd wordt door een rij knotwilgen met schietwilg en gele bindwilg. De knotbomen werden traditioneel periodiek geknot in functie van brandhoutvoorziening.
ID: 132527 | Landschappelijk element
Molenstraat (Bornem)
Natuurreservaat Het Stort op de Scheldeoever ter hoogte van Achterweert is een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout. In de jaren 1950 werd het perceel de laatste maal volledig gekapt.
ID: 132574 | Landschappelijk element
Oppuursesteenweg (Bornem)
Een weiland langs de Oppuursesteenweg wordt langs drie zijden begrensd door een sloot en knotwilgenrij. De bomenrij markeert de randen van het perceel en telt hier twee uitzonderlijk dikke exemplaren waarvan de stam gesplitst is in verschillende delen.
ID: 131467 | Landschappelijk element
Schellandpolderdijk (Bornem)
Langs de Schellandpolderdijk ligt op de Scheldeoever een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.
ID: 300031 | Landschappelijk element
Bospad, Sonkpad (Brakel)
In een houtkant langs het Bospad staat een enorme knotwilg met een stamomtrek van meer dan 5 meter. Door zijn omvang is de knotboom zéér indrukwekkend.
ID: 300032 | Landschappelijk element
Bospad, Sonkpad (Brakel)
Een gemengde houtkant met sporen van een oude kaphaag, hakhout en opgaande bomen als perceelrandbeplanting rond een weiland. Opgaande bomen van es en canadapopulier (stamomtrek van 370 cm); knotbomen van es, haagbeuk, esdoorn, veldesdoorn, bindwilg, ruwe en gladde iep; hakhout van esdoorn en veldesdoorn.
ID: 301380 | Landschappelijk element
Doensberg (Brakel)
De geknotte schietwilg staat in een hoek van een perceel aangeplant, ter markering van de kadastrale grens.