Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 31338 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Switspapendreef 3 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse, bakstenen bestanddelen onder zadeldak. Ten zuiden, met wilgen afgezoomde rest van omwalling. Boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht, maar met een oudere 18de-eeuwse kern.


ID: 26205 | Bouwkundig element

Sint-Lucasinstituut

Alexianenplein 1-2, Ingelandgat 36 (Gent)
Voormalig klooster van de zusters cisterciënzers van Oost-Eecloo, voormalige jezuïetenresidentie vanaf 1833, huidig Sint-Lucasinstituut. Van het oude klooster van Oost-Eecloo bleven nog enkele 17de-eeuwse restanten behouden. Tussen 1840-1844 werd een neobarokke kerk opgetrokken naar ontwerp van pater Herman Meganck, met voorgevel in de Posteernestraat. In functie van het Sint-Lucasinstituut kwamen in het laatste kwart van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw nieuwe gebouwen tot stand volgens een neogotisch totaalconcept.


ID: 91011 | Bouwkundig element

Hoeve het Kasteeltje

Vinkaertstraat 12 (Kortemark)
De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828): eigenaar is dan de Kortemarkse molenaar Dewulf, de bestanddelen zijn L-vormig opgesteld rondom een erf met boomgaard, het boerenhuis ten noorden van het erf. Bij de mutatie van 1836 (de eigendom gaat over naar de Brugse familie Van Outryve d'Ydewalle) wordt van de tweewoonst een landgebouw gemaakt en wordt een nieuw huis gebouwd ten oosten van het erf. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie).


ID: 207623 | Bouwkundig element

Hoeve

Izegemsestraat 81 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit voornamelijk 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen op oudere site. Roodbakstenen hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via erfoprit in grind, afgesloten met ijzeren hek tussen gietijzeren pijlers.


ID: 301347 | Archeologisch geheel

Site van het Prinsenhof

Pluimstraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal, Simon de Mirabellostraat, Zilverhof (Gent)
De site van het Prinsenhof in Gent, geboorteplaats van Keizer Karel, is één van de weinige bewaarde hertogelijke paleizen in Vlaanderen.


ID: 5079 | Bouwkundig element

Sint-Jacop

Jodenstraat 20 (Antwerpen)
Burgerhuis met dubbelhuisopstand van oorspronkelijk twee bouwlagen, in laat- of neoclassicistische stijl uit de eerste helft van de 19de eeuw. De ongelijke traveeënindeling wijst wellicht op een traditionele, mogelijk 17de-eeuwse kern.


ID: 84325 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Oudenwalle

Gottemstraat 18 (Dentergem)
In het ancien régime had Dentergem ongeveer een twintigtal heerlijkheden. Oude Walle was één van de drie grootste en had samen met de kleinere heerlijkheden Groot- en Cleenhuyse, Proost en Hecke een schepenbank die recht sprak over hun gebied. Toegankelijk via een smeedijzeren hekken gevat in betonnen pijlers. Rechts van de grintweg, leidend naar het huis, situeert zich een kleine boomgaard. Het woonhuis, ten oosten van het erf, kan eventueel teruggaan tot de 17de of begin 18de eeuw. Laag huis onder pannen zadeldak met twee aandaken en voorliggende weide.


ID: 86524 | Bouwkundig element

Goed ter Meersch

Abeelstraat 1 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen minimaal opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw. L-vormige erftoegang, aan noordzijde deels omzoomd met knotbomen, naar deels omhaagd en verhard erf. Ten zuiden, 19de-eeuws eenlagig verankerd bakstenen woonhuis onder zadeldak. Bijgebouwen ten noorden en westen van het erf vermoedelijk met 19de-eeuwse kern.


ID: 135168 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Loppem en Hof van Breda

Loppem (Zedelgem)
Dit gebied omvat het omgrachte kasteeldomein van Loppem omringd door een park in landschappelijke stijl met o.a. een doolhof en ijskelder en wordt begrensd door een dreef. De U-vormige Hoeve De Rode Poort is het neerhof van het verdwenen middeleeuwse kasteel Breda en ligt in een groot weilandcomplex met gave knotbomenrijen en houtkanten, aansluitend op enkele dreven.


ID: 35028 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Biebuyckstraat (Deinze)
De kapel werd opgericht in 1888 in opdracht van de toenmalige burgemeester van Nevele, naar ontwerp van architect Joseph Vandenheuvel. De kapel wordt geflankeerd door gebogen smeedijzeren hekken op arduinen voetstuk tussen bakstenen pijlers met een hardstenen bekroning. De neogotische bakstenen kapel is twee traveeën diep met een driezijdige apsis en wordt afgedekt door een zadeldakje met leien.