Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

332 resultaten


ID: 135242 | Landschappelijk geheel

Oudenberg

Driepikkel, Edingseweg, Klein-Frankrijkstraat, Kloefstraat, Muur, Onkerzelestraat, Oude Steenweg, Oudeberg, Oudebergstraat, Pachtersstraat (Geraardsbergen)
De omgeving van Geraardsbergen is heuvelachtig met steile en hoge hellingen waaronder de beboste Oudenberg. Deze berg ligt op een langgestrekte heuvelkam, de Buizemont, die parallel loopt aan de Dender en waarop Geraardsbergen is ontstaan.


ID: 200872 | Landschappelijk element

Kasseiweg Bosberg

Kapellestraat (Geraardsbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.


ID: 8455 | Bouwkundig element

Stadswoning en Brandstraat

Markt 50 (Geraardsbergen)
Breedhuis van drie traveeën en twee en een halve verdieping onder een zadeldak. Lijstgevel volledig aangepast in de 20ste eeuw, maar met oudere kern. Op de begane grond rechts, rondboogvormige overwelfde doorgang naar de Brandstraat. Haaks tegen achtergevel: bak- en zandstenen gebouw van drie verdiepingen onder een zadeldak, mogelijk uit de 17de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 200871 | Landschappelijk element

Muur van Geraardsbergen en kasseiweg Oudebergstraat

Muur, Oudeberg, Oudebergstraat (Geraardsbergen)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.


ID: 306774 | Landschappelijk element

Vinkeniersweg

Vinkeniersweg (Geraardsbergen)
In Grimminge dorp leidt recht tegenover de parochiekerk een smalle voetweg tussen de huizen door. De Vinkeniersweg maakt een bocht naar rechts en passeert tussen achtertuintjes en de aangrenzende weilanden. De voetweg is verhard en loopt parallel met de Rijtestraat. Van op het pad is de kerktoren van Grimminge duidelijk zichtbaar. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Kerk Weg' en vormt het pad een alternatieve route naar de parochiekerk waarbij de hoofdweg werd vermeden. De huidige voetweg volgt nog hetzelfde historisch tracé als in de 19de eeuw.


ID: 21700 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Brugstraat 4 (Gingelom)
Hoeve met losse bestanddelen, uit de tweede helft 18de - eerste helft 19de eeuw. Gelegen vlak naast de kerk, door een kasseiweg met de straat verbonden; belangrijk element in het dorpsgezicht.


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.


ID: 200250 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Valvekenshoeve

Rijmenamsesteenweg 223 (Haacht)
Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. De hoeve is bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.


ID: 39556 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Budingen

Budingen 22 (Halle)
Het huidig gebouw in classicistische stijl dateert van 1743 doch werd in neoclassicistische getinte stijl aangepast in 1896. Staatsieplein, geflankeerd door wagenhuizen en toegankelijk via hekken tussen arduinen pijlers. Platanendreef in het westen en beukendreef in het oosten. Kasteelpark met vijvers, drevennetwerk en bos.


ID: 307992 | Landschappelijk element

Kasseiweg naar stokerij Claes

Herkenrodebosstraat (Hasselt)
Kasseiweg in blauwe hardsteen, ontstaan in 1864 samen met de komst van een industriële stokerij op het grondgebied van de rijke burgerfamilie Claes in Kuringen.