Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

216 resultaten


ID: 300299 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als vredesboom

Wannegemdorp (Kruisem)
Centraal in dorpskom van het vroegere Wannegem staat palend aan de parochiekerk met omringend ommuurd kerkhof een opgaande plataan, aangeplant als vredesboom (1920).


ID: 135204 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Laarne en omgeving

Laarne (Laarne)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Laarne met bijhorende dreven, omgevende graslanden en akkers. Het slot van Laarne is via een kasseiweg en dreef met de dorpskern verbonden. Aan de andere zijde bevindt zich de kleinschalige dorpskern van Laarne met parochiekerk en vrijheidsboom.


ID: 131431 | Landschappelijk element

Opgaande plataan als herdenkingsboom

Dorpsstraat (Laarne)
Op het dorpsplein van Laarne staat midden voor de kerk en naast het oud gemeentehuis een opvallende solitaire boom. Deze monumentale boom wordt lokaal als een vrijheidsboom of aanplanting die herinnert aan een vroeger bestaande vrijheidsboom aanzien.


ID: 131430 | Landschappelijk element

Geknotte linde als vrijheidsboom

Kalkendorp (Laarne)
Dorpsboom van Kalken, gekend als vrijheidsboom. Solitaire gekandelaarde linde ten noordoosten van de parochiekerk Sint-Denijs van Kalken, aan het deel van Kalkendorp dat noordwaarts naast het kerkkoor tot de Koffiestraat leidt.


ID: 133191 | Landschappelijk element

Solitaire kastanje als herdenkingsboom

Koning Albertlaan 255 (Lanaken)
Rechts van de toegangsdreef tot het Kasteel Pietersheim markeert een solitaire kastanje een vermoedelijke gedenkheuvel voor gesneuvelde Spanjaarden in de 17de eeuw, ten tijde van de oprichting van het Spaans kampement.


ID: 301801 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als herdenkingsboom

Wezerenstraat (Landen)
Bij de parochiekerk Sint-Amandus staat een oude paardenkastanje, die al in die hoedanigheid te zien is op een postkaart waarvan de foto werd genomen na de herstelling van de kerk in 1925. Toen was het al een volwassen opgaande boom met ingekorte zware gesteltakken en verwondingen. De boom verkeert nu 90 jaar later in de veteraanfase. Deze dorpsboom staat hier al geruime tijd (mogelijks al rond de 200 jaar), waarom hij hier geplant is werd niet achterhaald. Op de zelfde postkaart zien we dat in de nabijheid van de boom, op het ommuurde kerkhof, een oorlogsmonument werd geplaatst. De boom staat op openbaar domein, een afgesplitst deel dat vroeger deel was van het kerkhof. De Wezerenstraat was hier ooit een voetweg die over het kerkhof liep. Een boom geplant op het openbaar domein en die rond de 200 jaar oud is, kan mogelijks een herdenkingsboom zijn.


ID: 213285 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Brugseweg (Langemark-Poelkapelle)
Deze gedenkzuil herinnert aan de militaire en burgerlijke doden van Sint-Juliaan van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 305357 | Landschappelijk element

Opgaande eik als vredeboom Sint-Juliaan

Brugseweg 40 (Langemark-Poelkapelle)
De vredeseik herinnert aan de gevechten bij Kitchener's Wood tijdens de nacht van 22 op 23 april 1915.


ID: 304252 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Bellestraat, Kouterbaan, Lange Molenstraat, Leo Duboisstraat (Lebbeke)
Op een pleintje waar vier wegen op uitkomen werd in 1919, na het beƫindigen van de Eerste Wereldoorlog, een vredesboom geplant. In 2005 werd beslist om veiligheidsredenen de linde te vellen. Een nieuwe lindeboom werd op dezelfde plaats aangeplant.


ID: 300803 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vredesboom

Oordegemdorp (Lede)
Op het dorsplein van Oordegem staat vlakbij de parochiekerk Sint-Martinus een winterlinde. De opgaande boom staat bij een oorlogsmonument en is vermoedelijk de vervanger van de vredesboom die hier oorspronkelijk geplant werd na de Eerste Wereldoorlog.